Výběru kuchyňského dřezu věnujte pozornost

Kuchyně je místem především určeným pro přípravu pokrmů a tak se určitě neobejde bez vody. Voda slouží tak na samotnou přípravu pokrmů i na mytí nádobí. Zdrojem této vzácné tekutiny je v kuchyni kuchyňský dřez. Možná to více vás překvapí, ale u dřezu strávíme více než polovinu času věnovaného kuchyňským pracím. Věnujte proto výběru kuchyňského dřezu dostatečnou pozornost.

Nerezové kuchyňské dřezy

Asi nejznámějším a nejrozšířenějším typem dřezu jsou takzvané nerezové kuchyňské dřezy, vyrobené z nerezu. Výhodou tohoto druhu kuchyňského dřezu je hlavně jeho cena, která je podstatně nižší než cena jiných typů dřezů. Další výhodou je odolnost vůči vysokým teplotám. Tomuto dřezu nedělá žádný problém kontakt s rozpáleným hrncem přímo z varné desky. Nevýhodou je nutnost neustálého čištění dresu od kapek vody. Při zaschnutí kapek vody na nerezovém kuchyňském dřezu zůstávají viditelné skvrny.

Dřezy s umělého kamene

Dřezy z umělého kamene často najdete v prodejně také pod označením kameninové dřezy nebo granitové dřezy. Jedinou nevýhodou tohoto dřezu ji jeho vysoká cena, ostatní vlastnostmi hovoří v jeho prospěch. Kameninový dřez je odolný vůči chemikáliím, vůči vysokým teplotám a je nárazuvzdorný. Je bez-porézní a velmi snadno udržovatelný v čistotě.

Rohové kuchyňské dřezy

Rohové dřezy jsou hitem posledních let. Z ergonomického hlediska je umístění dřezu do rohu kuchyně ideální. Na pravé straně od takovéhoto dřezu by mělo být varné centrum, na levé straně lednice a potravinová skříň. Buďte ale opatrní při úvahách o rohovém kuchyňském dřezu v malé kuchyni. Vnitřní část objemově rozměrné rohové skříňky, která poslouží na osazení dřezu, zůstane v převážné míře nevyužita.

Keramické kuchyňské dřezy

Keramické dřezy jsou určeny hlavně pro klasický a rustikální typ kuchyně. Než se pro takový dřez rozhodnete, porovnejte si klady a zápory keramického dřezu. Jako negativní vlastnost bych zdůraznil křehkost. Pokud by na keramický dřez padl těžký hrnec, s největší pravděpodobností by se rozbil nebo by se poškodila glazura. U keramických dřezů si třeba dávat pozor i na příliš velké změny teplot, které mohou zapříčinit prasknutí dřezu.