Říká se, že srdcem každé správné kuchyně je sporák, který může být buď klasický volně stojící, nebo vestavěný.
Ale jen sporák nestačí.
Jako druhý velmi důležitý spotřebič do kuchyně určitě patří, odsavač par. Rychle vaši kuchyni zbavuje nepříjemných par a zápachů z vaření. Jako třetí neméně důležitý spotřebič, který rozhodně patří do kuchyně, je mikrovlnná trouba. Ušetří spoustu času a energie. A to především při ohřevu již hotového jídla. Mikrovlnná trouba se dnes velmi často používá i pro ohřev samotné vody na další vaření nebo rozmrazování potravin. A jako poslední kuchyňský spotřebič je chladnička, bez níž dnes asi žádná domácnost nemůže existovat. Chladničky mohou být samostatné nebo vestavěné, kdy jsou vloženy přímo do kuchyňské linky.
Mnoho lidí stále přemýšlí, jakou varnou desku si má vybrat. Zda plynovou nebo elektrickou. Kterou?
Důležité je, jaký zdroj energie můžete v kuchyni využít. Jsou časté případy, že nemáte v kuchyni připojení na dostatečný příkon elektřiny (230/400 V), a tak nemůžete v kuchyni instalovat například sklokeramickou desku. Dnešním trendem je vaření na indukční sklokeramické desce, která výrazně šetří energii. Je velmi rychlá při ohřevu a také je bezpečná. Pro její instalaci musí být dostatečné napětí, protože desky mají příkon kolem 6 kW. Plynové desky patří tradičně k nejoblíbenějším, a to hlavně kvůli nižší ceně a komfortu rychlou regulaci výkonu hořáku při vaření.
Mnozí váhají mezi indukční deskou a sklokeramickou. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?
Indukční sklokeramická deska má oproti klasické sklokeramické desce mnoho výhod. Například rychlý ohřev, který je až o 100 procent rychlejší, téměř o 40 procent úspornější na energii. Indukční deska má 90% účinnost a navíc je velmi bezpečná. Sama rozpozná velikost nádoby, menší předměty na desce a dokonce automaticky sama vypne při provozu bez nádoby.
Indukční ohřev funguje na zcela jiném principu než klasické sklokeramické desky. Indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a samotná deska se nezahřívá. Nádoby musí být magnetické, aby se neohřívaly. Teplota na povrchu indukční desky je nízká, proto se nic nepřipálí a velmi snadno se čistí. Nevýhodou ve srovnání s klasickou sklokeramickou deskou je cena, která je asi o 30 procent vyšší.
Jsou lepší volně stojící sporáky nebo zabudované?
Každý z těchto spotřebičů má své přednosti i nevýhody. Tak například samostatný sporák má tu výhodu, že nepotřebuje žádné speciální úpravy při instalaci v kuchyňské lince. Většinou se mění starý sporák za nový a běžná instalace netrvá déle než 10 minut. Cena je nižší než při vestavěném spotřebiči.
Vestavěný spotřebič je oproti sporáku designově mnohem elegantnější, praktický a zhodnocuje vaši kuchyni. Vestavná deska nemá žádné nepříjemné mezery a celá pracovní deska se snadno čistí. Pro pohodlnou manipulaci se dnes velmi často vestavná trouba instaluje do vrchní části kuchyňské linky. Tato instalace má také bezpečnostní význam, malé děti nemohou manipulovat s dvířky trouby či ovladači. Nevýhodou vestavných spotřebičů je prvotní investice do kuchyňské linky, která se musí přesně připravit dle vybraného typu spotřebiče (otvory na odvětrávání, přívod vzduchu).