Spíž má svoje uplatnění i dnes

Výhody spíže oceníme hlavně v letních měsících, kdy je naše lednička nacpaná k prasknutí rychle se kazícími potravinami a my nevíme, kam dát ty ostatní. Některé potraviny sice nepotřebují příliš velký chlad, ale vzhledem k vysoké teplotě by se staly například minerální vody, pivo, kompoty a podobně, poživatelnými jedině s pomocí kostek ledu. V současnosti jsou sice na trhu velmi objemné chladničky, kde se dá umístit opravdu všechno, ale zde musíme počítat se zvýšenou spotřebou elektrické energie.

Výhody určitě oceníte

Je opravdu na škodu věci, že moderní byty v rámci zvětšení obytné plochy v mnoha případech s praktickou spíží nepočítají. Ztrácíme tak možnost kvalitně uskladnit množství zásob, kterým chladnička neprospívá, ale zároveň jim neprospívá ani příliš velké teplo. Jedná se hlavně o krátkodobé uskladnění čerstvého ovoce, zeleniny, uzenin, vajec a podobně, ale také o dlouhodobé uskladnění například džemů, zavařenin, kompotů či medu.

Ideální teplota

Co to vlastně spíž je? Spíž je místnost, nacházející se v blízkosti kuchyně, tak abychom suroviny a potraviny měli po ruce. Na rozdíl od komory, umístěné většinou ve sklepních prostorech, pod schodištěm a podobně by měla být spíž odvětrávána přímým větráním. Spíž má být chladná. Odborníci udávají, že ideální teplota uvnitř spíže by měla být kolem 7 ° C a neměla by přesahovat 10 ° C. Vhodné je, aby byla umístěna na severní straně domu a měla by být dobře větraná. Pouze tak jsou vytvořeny ideální podmínky pro skladování potravin a polotovarů (mouka, sůl, cukr). Náhrada spíže takzvanými potravinovými skříněmi může, ale také nemusí být šťastným řešením. Ty luxusnější sice mají program stálé teploty, dokonce i vinotéku, ale k jejich spolehlivému chodu tak, jako u chladniček, potřebujeme elektrickou energii a ta není levná.

Organizace

Pokud máme doma maličkou spíž, permanentně přeplněnou, nemusíme zoufat. Základem je vyjmout z ní věci, které tam nepatří. Pro vysavač, lyžáky a sezónní věci, existuje totiž modernější řešení uskladnění, například formou závěsných skříní nebo uskladňování košů ve stropních podhledech. Když ani navzdory tomuto zásahu nebude ve spíži dostatek prostoru, vezměme si metr a měřte. Podívejme se, zda nemáme v ní byť i malý nevyužitý prostor a doplňme jej vhodným regálem. Berme ohled na to, že místo je omezené. Nemusíme mít tedy všechny regály úplně stejné. Mělčí policové systémy využijeme zejména u dveří, abychom mohli do spíže pohodlně vstupovat i vycházet z ní.

Spíže jsou vděčným řešením uskladňování potravin, který je zde byl po staletí, a měl by přetrvat i do budoucna. Záleží jen na nás a na tom, zda si uvědomíme, co všechno nám kvalitní špajz může nabídnout.