Její zařízení je sice vždy kompromis, ale pokud se podaří vyhrát nad prostorem díky důmyslnosti a mazanosti, bude stejně praktická jako ta velká.
Podobně jako u jiných částí bytu, i v kuchyni se řídíme osvědčenými pravidly. Začněme samotným prostorem. Drobné stavební úpravy v něm, dokážou velké kouzla. Mnoho místa ušetříte, pokud necháte kuchyň otevřenou – bez dveří nebo propojenou s jinou místností.
Pokud však trváte na tom, aby byla samostatná a uzavřená, dveře do ní zavěste tak, aby se otevíraly ven z místnosti. Případně klasické dveře nahraďte shrnovacími nebo posuvnými. Ty však vyžadují volnou část stěny, aby se měli kde odsunout.
Třeba využít i osvědčené optické triky s barvami, lesklými plochami a světlem. Čím světlejší barvy zvolíte, tím více prostor zjasňuje.
Odlišnou barvou stěn a stropu dosáhnete dojem vyšší, širší nebo delší místnosti. Dvě tmavší stěny naproti sobě místnost opticky prodlouží, strop světlejší než stěny jejich potáhne do výšky a prostor otevřou dvě různé barvy na stěnách vedle sebe. Samozřejmě, celý prostor potřebuje dostatečné prosvětlení, nejlépe přirozeným světlem.
Důležité je i umělé osvětlení. Je vítáno, pokud stropní svítidlo lze nasměrovat, kde je třeba. Nesmí chybět osvětlení pracovní desky a jídelního stolu a příjemné je i náladové světlo ve skříňkách.
Pokud bude v kuchyni hodně lesklých ploch, bude se světlo na nich odrážet a malý prostor se tak několikanásobně opticky zvětší.
Organizace kuchyňské linky
Podle odborníků lze kuchyni rozdělit na tři zóny – skladovací, varnou a mycí. V ideálním případě by měly tyto zóny tvořit vrcholy rovnostranného trojúhelníku s délkou strany 90 cm. Tehdy je v kuchyni dostatek místa na pohodlný pohyb.
V reálných podmínkách se podaří jen málokdy zařídit kuchyni podle těchto pravidel, proto vycházejte z konkrétní situace.
Těžký nákup budete chtít hned odložit, proto oceníte odkládací zónu rovnou u dveří. Nejvíce prací se odehrává mezi dřezem a varnou deskou, vzhledem k tomu je vhodné umístit je do jedné linie a mezi nimi ponechat dostatečnou pracovní plochu. Vítězství bude, pokud se zároveň podaří umístit mycí centrum v blízkosti chladničky.
Zjednoduší se tím příprava jídel. Aby se vám podařilo v malé kuchyni umístit všechny praktické spotřebiče, zřejmě bude nutné sáhnout po modelových řadách určených do malých prostor. Najdete v nich úzkou myčku, menší varnou desku i troubu s mikrovlnkou v jednom. Nedejte se však zlákat malým dřezem.
Měl by se do něj vejít alespoň nejnutnější nádobí. A pokud bude ubírat mnoho místa na pracovní ploše, pořiďte si kryt na dřez.
Pořádek i ve skříňkách
Tím, že si pořídíte maximální množství úložných skříněk, získáte větší pracovní prostor. Využijte každý čtvereční centimetr, neobávejte se horní skříňky umístit v několika řadách až po strop. Plochu si rozšíříte pomocí výsuvné desky rozumně skryté v kuchyňské lince.
Na odkládání využijte také sokl pod spodními skříňkami, kde může být výsuvný schůdek nebo zásuvka. Hodně prostoru ušetříte, pokud použijete namísto klasických spodních skříněk zásuvky s plnovýsuvy.
Kromě toho, že v nich bude mít každá věc své místo, plnovýsuvy zajistí otevření zásuvky tak, abyste měli přehled o celém jejím obsahu a mohli s ním pohodlně manipulovat.