Výběr materiálů, vhodných do kuchyňského prostředí, by měl podléhat náročným kritériím. Důležitá je nejen estetika, ale i bezpečnost a hygiena. Správná hospodyně nezapomene ani na náročnost materiálů na údržbu, životnost a záruční lhůtu. I ta může prozradit cosi o spolehlivosti materiálu. Jakou podlahu si tedy vybrat do kuchyně?
O kuchyni se často mluví také o srdci bytu, protože je mnohdy i středobodem života domácnosti. Podlaha v ní bývá nejvíce zkoušena na opotřebení, škrábance či šmouhy. Co by měla splňovat?
Historické období PVC krytin v kuchyních a běhounů či koberců vystřídala obliba parket. O jejich vhodnosti do tohoto prostoru se vedou časté diskuse. Stále více preferovaná dispozice obývacího pokoje s kuchyňským koutem nahrává sjednocení povrchů. Při jejich výběru se však jaksi zapomíná na upřednostnění parket s vyšším zátěžovým stupněm a se speciální povrchovou úpravou. Z bezpečnostního hlediska by mělo být zváženo riziko možného uklouznutí. Z praktického zase parketám nenahrává jejich tvrdý povrch, který neušetří téměř žádný shozen nádobí. Nemluvě přitom o zjizvení povrchu parket po nárazu ostré hrany hrnce. Naštěstí se takových úrazů v případě dřeva víme zbavit. Laminát však zůstane navždy poznamenán.
Podlahy s impregnovaným okrajem
Laminátové podlahy by měly poskytovat kromě jednoduché a nenáročné na údržbu i mnoho dalších atributů, které jsou díky inovacím trhu možné. Při koupi tohoto typu však dbejte na vhodnou zátěžovou třídu a odolnost proti vlhkosti. Vybírejte takové, které mají impregnované okrajové hrany. Některé typy jsou navrženy tak, že v podlaze nejsou žádné spoje, kterými by mohla pod podlahu vniknout voda a nadzvednout ji. Proti škrábancům jsou odolné typy se speciální vrchní vrstvou či antistatické podlahy, takže v kuchyni nebude vznikat při kontaktu se spotřebiči elektrostatický náboj. Jestliže chcete udělat svou kuchyni originální, v nabídce najdete i laminátovou podlahu v designu mramoru, kůže, ať exotického dřeva.
Když dřevěná podlaha, tak z tvrdého dřeva
Podlahy ze dřeva jsou obecně vhodné především do prostor s předpokládanou ohleduplností zacházení. Odolnost proti poškrábání a odření je dána typem povrchové úpravy – lak, olej nebo vosk. Z těchto tří úprav největší odolnost vůči opotřebení zajistí kvalitní lak. Lze si pořídit i podlahy, které kombinují výhody lakované úpravy a oleje, který povrch zmatní. Obecně jsou však laminátové podlahy o něco odolnější vůči poškrábání než dřevěné. Na druhé straně, výhodou dřeva je, že se po poškození dá zbrousit. Trvanlivost dřevěné podlahy je úzce spjata s tvrdostí dřeva. Čím je dřevo tvrdší, tím menší je riziko mechanického poškození. Tvrdými dřevinami jsou ořech a javor, za měkčí jsou považovány smrk, borovice a jedle. V kuchyni proto volte raději podlahy z tvrdších dřevin. Možné obavy z vlhkosti vyřešíte parketami z exotických dřevin, které jsou na tyto podmínky zvyklé. Zde už však třeba zvážit, zda vám více záleží na odolnosti dřeva nebo jeho fyzikálních vlastnostech v určitých situacích.
Vinylem proti hluku
Na pohled neatraktivní PVC nahradily esteticky přitažlivé materiály z přírodních surovin. Vinylové podlahy nabízejí pestrost barev a vzorů, dokonce se odstranil i jejich neduh nevzhledných spojů. Materiál si polepšil také o spodní protihlukovou vrstvu, která se snaží vyrovnat s rušným provozem v kuchyni. Po desítkách let ověřené praxe netřeba nikoho přesvědčovat o jednoduché údržbě. Nezaskočí je ani rozlité mléko, ani rozbité vejce. Jejich základem je gumový nosič, na němž je nanesen dekor prolisovaný vrstvou vinylu, přičemž odolnost garantuje tvrzená polyuretanová vrstva. Devizou je také schopnost věrně imitovat řadu jiných materiálů. Kolekce se hemží imitacemi všech dřevin či věrných napodobenin dlažby. S volbou vinylu do kuchyně můžete počítat s rozměrovou stálostí, elastickým tichým povrchem, odolností proti světelnému záření a nakonec i s odolností proti vlhkosti.
Tradicí nic nezkazíte
Keramická dlažba patří mezi kuchyňskou klasiku. Její předností je dlouhá životnost, snadná údržba a výborná odolnost proti vodě a chemikáliím. Pokud se rozhodnete právě pro ni, vybírejte typ s protiskluzovou úpravou.
Prosadí s beton?
Kromě zmíněných materiálů jsou v nabídce i novější materiály v podobě litých podlah či vylepšených betonových směsí. Přestože jsou v moderních interiérech stále žádanější, hlavně ze strany architektů, nezvládnutý technologický postup realizačních firem je stále zatlačuje do pozadí. Častými chybami uživatelé přicházejí o proklamovanou snadnou údržbu a dokonalou vizáž.
Co na podlahové vytápění?
Na podlahové vytápění můžete použít více druhů podlahových krytin, nejčastěji se však využívají laminátové podlahy. Vděčí za to své rychlé instalací, nenáročné údržbě, odolnosti, vysoké životnosti a navíc si laminátové podlahy uchovávají konstantní teplotu a nikdy nejsou výrazně studené. Keramická dlažba má sice fyzikální lepší tepelnou vodivost, avšak bez zapnutého topení je zbytečně chladná a na dotek nepříjemná.
Je velmi důležité, abyste si pod podlahu vybrali správný podklad. Nesprávně vybraná podložka pod plovoucí podlahu může způsobit ztrátu tepla až 50%. Každopádně, kvalitní podlahy a podložky už dnes splňují normy tepelné vodivosti potřebné pro podlahové vytápění. Ideální je koupit si podložku stejné značky jako je plovoucí podlaha, přičemž je třeba vsadit na kvalitu. Pod plovoucí podlahu je třeba použít i parozábranu, která zabraňuje případné kondenzaci. Na trhu s určitostí najdete i takové podložky, které mají parozábranu zabudovanou přímo v sobě, takže budete mít o starost méně. V každém případě se nezapomeňte u prodejce ujistit, zda jsou podlaha a podložka vhodná na podlahové vytápění.
Při výběru podlahy do kuchyně byste měli zohlednit:
- Snadná údržba:Protože mluvíme o místě, kde se stále něco dělá, vaří, peče, jí, je více než pravděpodobné, že udržování podlahy v ní by mělo být co nejjednodušší. Ideální, pokud ji stačí jen zamést a přetřít vodou se saponátem.V kuchyni se určitě třeba vyhýbat celoplošným kobercem nebo povrchem s výraznými spoji, protože se v nich budou usazovat nečistoty i drobky.
- Odolnost proti vlhkosti: Neexistuje kuchyně, v níž by se nepodařilo něco rozlít. Právě proto by měla být podlaha odolná i vůči případnému vlhku.Neměly by jí ublížit ani mokré stopy po botách či rozlitý olej.
- Škrábance:Kuchyň je centrem dění v domácnosti, proto je zde i nejvíce „pádů“. Příborů, skleniček, hrnců.Při jejím výběru proto dbejte na to, aby měla co nejodolnější vrchní vrstvu.
- Antistatické vlastnosti: Mixér, šlehač, topinkovač, mikrovlnná trouba – v kuchyni se nachází množství spotřebičů.Aby při kontaktu s nimi nevznikal elektrostatický náboj, ideální je poohlédnout se po podlaze, která je antistatická.Taková podlaha je také skvělá pro alergiky, protože nepřitahuje prach.