Zjistěte, jaké jsou bezpečnostní výhody a nevýhody obou.
Pokud máte kuchyň a jste vášnivými domácími kuchaři, pravděpodobně máte jedno z nich: prkénko na krájení. Je to naprostá nezbytnost pro přípravu jídla a s největší pravděpodobností máte buď plastové, nebo dřevěné prkénko, které používáte. Ale do kterého je skutečně lepší investovat? Z hlediska bezpečnosti potravin je nejdůležitějším aspektem prkénka na krájení to, jak snadno se čistí a dezinfikuje.
Výhody plastových
Plast má z hlediska údržby navrch nad dřevem. “Mám rád dřevěná prkénka, mám doma krásné dřevěné prkénko, které používám pořád,“ říká šéfkuchař. „Ale musíte být opatrní. Většinou se špatně dezinfikují.“ A navíc byste na nich mohli být náchylní k bakteriím, které způsobují nemoci z jídla. I když mají některá dřevěná prkna antimikrobiální vlastnosti, mikroorganismy se v nich mohou zachytit a přežívat v klidovém stavu.
Plastová prkénka můžete dezinfikovat v myčce, zatímco dřevěná do myčky dávat nechcete, protože dřevo nabobtná a absorbuje vodu. Hledáte dobré plastové prkénko?
Výhody dřeva
Přesto není otázka, zda jsou bezpečnější plastová nebo dřevěná prkénka, jednoznačná. Možná si myslíte, že protože se plastová prkénka snadněji čistí a dezinfikují, tak by logicky měla být bezpečnější. Plastová krájecí prkénka však bývají snadněji poškozena než prkénka dřevěná. Jakmile se plastové prkénko poškrábe, je na něm více míst, kde se mohou skrývat choroboplodné zárodky, a je těžší je zcela vyčistit.
Výzkumníci, kteří porovnávali množství bakterií nalezených na plastových krájecích prkénkách s množstvím bakterií nalezených na dřevěných krájecích prkénkách, zjistili, že dřevěná krájecí prkénka, bez ohledu na to, zda byla nová nebo použitá, měla po vyčištění méně bakterií než použitá plastová krájecí prkénka.
Dřevo je obecně tvrdší než plast, takže jizvy po noži nezůstávají tak hluboko. Důležitý je také typ dřeva, ze kterého je prkénko vyrobeno. Doporučujeme, abyste se poohlédli po tvrdém, úzce strukturovaném dřevu, jako je javor, které je odolnější vůči poškození vodou.
Nejlepší způsob čištění dřevěných i plastových krájecích prkének
Když doma používáte dřevěné prkénko, drhněte ho košer solí, pokud je opravdu znečištěné, a pak ho čistěte horkou mýdlovou vodou. Nakonec ho opravdu rychle vysušte. Dřevěná prkénka je také třeba pravidelně ošetřovat minerálním nebo řeznickým olejem vhodným pro potraviny, aby nevysychala.
Pokud si stále nejste jisti, které použít, proč nezkusit obojí? Doporučuje používat plastová prkénka na krájení masa a dřevěná prkénka na krájení ovoce, zeleniny, chleba a sýrů. Jen je nezapomeňte dobře čistit a vyměnit, když se poškrábou.