Pracovní deska v kuchyni je místo, se kterým přicházíme do styku dennodenně. Podle velikosti a dispozičního řešení bývá často největší plochou v kuchyni. Jelikož se na ní vykonávají nejrůznější činnosti, je pochopitelné, že jsou na ni kladeny vysoké nároky. Nejen funkční, ale i estetické.
Odolnost vůči mechanickému zatížení je podmínka, kterou by měly splňovat všechny pracovní desky. Nikdo přece nechce, aby si jeho deska odnesla jizvu z jakéhokoli kulinářského boje. Hygiena je kritérium, se kterým se počítá automaticky.
Nemáme však na mysli pouze vztah mezi potravinou a pracovní deskou, ale i následné čištění pracovního místa. Kvalita a estetika jsou kritéria do velké míry ovlivněno finančními možnostmi. Naštěstí konkurence a velikost trhu způsobují, že i za relativně málo peněz dostanete kvalitní muziku.
Jak již bylo naznačeno, dnešní trh nabízí širokou paletu materiálů a dokáže uspokojit více či méně náročné zákazníky.