Už dávno to není jen o talířích. Skvělé vlastnosti pomohly keramice prosadit se i v jiných kuchyňských sférách.
1. Hrnce, pánve a spol.
Hladký keramický povrch se nejen snadno udržuje čistý, ale snese bez újmy i zásah ostrých předmětů. Proto není divu, že se stává stále oblíbenějším v kuchyňském nádobí. Bez problémů snese i míchání ostrými předměty nebo mixér přímo v hrnci. Keramická pánev se nezdeformuje, ani když ji rozpálenou opláchnete chladnou vodou. Na rozdíl od vaření v nádobách s nepřilnavým dnem si keramika řekne při každém použití trochu tuku. Tento malý neduh jí však s radostí odpustíme, když nám vykouzlí na povrchu jídel křupavou kůrku.
2. Keramické ostří
Tento materiál se uplatnil i při malých kuchyňských pomocnících. Ostří keramických nožů je přímo hit. Nepřenáší pachy, má dlouhou životnost, a dokáže pomoci i méně zdatným hospodyňkám nakrájet tenké plátky zeleniny, ovoce, nebo si poradit i s nakrájením čerstvého chleba. Po použití stačí pouze opláchnout vodou. Je lehoučký a jeho rozmanité barevné podoby ženy jen potěší. Pravda je, že ostří klouže po potravinách s takovou lehkostí, že je nezbytné mít se stále na pozoru. Má však i svá úskalí. Je křehký, a tak nezvládá bez újmy pády, ani mražené potraviny a kosti.
3. Pracovní deska
Pracovní plocha z keramiky může být dobrá alternativa k desce z přírodního kamene. Má i podobné složení. Na rozdíl od ní je její povrch tvrdší a neporézní. Povrch odolává i vysokým teplotám, takže na něj můžete položit i horké nádobí. Navíc pokud byste chtěli upřednostnit raději tenčí desku, keramika má navrch. Bývá silná pouze 8 mm. Dle přání vám však zhotoví i silnější formát s lepenou hranou. Nevýhoda oproti deskám z přírodního kamene je její matný vzhled. Je také přibližně o 20% dražší.
4. Klasický dřez
Sanita z keramiky má povrch odolný proti chemikáliím i skvrnám od ovoce a zeleniny. Nepřekážejí mu ani mražené či horké předměty. Hrozí jen malé riziko poškození nebo poškrábání. Glazovaný hladký povrch se velmi snadno udržuje. Dřezy mívají speciální úpravu, která zabraňuje tvorbě vodního kamene a skvrn. Přestože keramický dřez vynikne hlavně v klasické robustní podobě, v nabídce jej najdete i v moderních tvarech a barvách odolávajících slunečním paprskům. Konkurentů nedokáže zatím porazit snad jen vyšší cenou. Ve srovnání s kompozitem vychází asi o polovinu dražší.
5. Sklokeramika na vaření
Hladký sklokeramický povrch, moderní design a rychlejší přípravu jídel na rozdíl od plynu s radostí přivítali mnohé hospodyňky. Existuje tedy vůbec něco, co by mohlo příznivce kuchyně odradit? Ano, sklokeramický povrch nesnese připálené zbytky jídla ani prach. Vyžaduje používání speciálních čisticích prostředků a škrabky. Při tomto choulostivém povrchu neuniknete ani škrábancům a neodstranitelnou flekům, například z hliníkového a měděného nádobí.
Pozor na cukr!
Největší nepřítel sklokeramické desky je cukr. Když se vysype na horkou plochu, rychle taje a zanáší póry desky. V krajním případě hrozí i její prasknutí.
6. Funkční zástěny
Místo mezi kuchyňskými skříňkami rádi využíváme na odkládání koření, bylinek či pochutin. K populárním materiálem pro jejich uskladnění patří nepochybně i keramika. Nepřenáší pachy, odolává skvrnám a je neporézní. Bílé keramické nádoby navíc ideálně zapadnou do moderní i rustikální kuchyně.
7. Kvalitní káva
Věděli jste, že chuť kávy ovlivní i mlýnek v kávovaru? Odborníci tvrdí, že nejlepší jsou keramické mlýnky. Při mletí se na rozdíl od kovové konkurence nezahřívají, a tak lépe zachovají aroma a chuť. Keramika také zajišťuje dlouhou trvanlivost a dokonale tichý chod. Keramický povrch oceníte i při přípravě čaje v rychlovarných keramických konvic. Jejich keramické vnitřek nezpůsobí na rozdíl od plastových pachuť vody a udrží vodu horkou i 20 minut. Nevýhoda může být pro někoho vyšší hmotnost na rozdíl od plastových.