Zapékací nádoba kulatého nebo oválného tvaru s poklicí, která se používá k přípravě nejrůznějších surovin, z nichž se připravuje pokrm často označovaný jako casserole.
Je kastrol hrnec?
Kastrol je speciální druh hrnce na vaření, často vyrobený z materiálů, jako je keramika nebo litina. Při správném použití kastrol zajistí rovnoměrné vaření všech ingrediencí díky rozložení tepla po celém povrchu nádoby. Kastrol jako například tento má narozdíl od hrnce širší základnu a je nižší.
Jaký je rozdíl mezi kastrolem a hrncem?
Kastrol má oproti hrnci menší výšku a větší šířku. Ani jemu často nechybí dvě uši pro uchopení. Pro vaření v kastrolu je tedy potřeba použít větší plotýnku, ale díky tomu umožňuje rychlé a rovnoměrné ohřátí obsahu. Přesné kritérium rozdílu mezi hrncem a kastrolem se určuje přeměřením výšky a poloměru nádoby. Hrnec má větší výšku než poloměr. Kastrol má výšku nižší než poloměr.
Z čeho je vyroben kastrol?
Kastrol může být vyroben ze skla, keramiky nebo litiny. Vzhledem k tomu, že neexistuje pouze jeden typ zapékací mísy, mohou mít různé velikosti a tvary. Nejběžnější tvary kastrolů jsou čtvercové, kulaté a podlouhlé.
Jak vybrat kastrol na zapékání?
Chcete-li určit nejvhodnější velikost zapékací mísy pro vaše potřeby, začněte tím, že se podíváte na recepty, které nyní připravujete (nebo které chcete připravovat), a zjistěte, jaké velikosti zapékacích mís recepty vyžadují; to by Vám mělo pomoci zjistit, které velikosti budou pro Vaši kuchyni nejvhodnější.
Lze vařit polévku v kastrolu?
Robustní kastrol je pro milovníky receptů z jednoho hrnce nezbytností. Podrobili jsme litinové a keramické hrnce testu, abychom Vám představili ty nejlepší hrnce na vaření a do trouby. Kastroly jsou všestranným vybavením – můžete v nich připravovat polévky, dušené maso, pečené maso, omáčky – seznam je dlouhý.