Jarní stříhání stromů má vliv na sklizeň ovoce

Stříhání stromů má velký vliv nejen na podzimní sklizeň, ale rovněž na zdraví stromů.

S prací se začíná tehdy, když přejdou největší mrazy. Stromy se po zimě probírají k životu a s proříznutím se lépe vyrovnají. Nejprve se stříhají jádroviny (například hrušky a jabloně), peckoviny je lepší prořezávat až v období, ve kterém nehrozí noční mrazy.

Na otázku proč stříhat existuje jednoduchá odpověď – z prořezaných stromů vzejde větší úroda než z dřevin, které trpí nadbytkem větví a výhonků v koruně. Strom získá dostatek světla, pupeny dříve vykvetou. Plody jsou také kvalitnější, protože přes zimu uchovaná energie se po prostříhání koncentruje do menšího množství pupenů.

Obecně platí, že se řezy stromů dělí podle účelu na výchovné (dělají se na mladých stromech), udržovací (řezy stromů na vrcholu plodnosti) a omlazovací. Tento typ řezu je určen k povzbuzení starších stromů, které již přestávají rodit. Jako první přichází na řadu udržovací řez.

Při stříhání a řezání je nejjednodušší řídit se pravidlem, že větve, které na podzim přinesou plody, jsou zpravidla šikmé. Výhonky, které rostou kolmo vzhůru a zahušťují korunu, proto řežou v místě rozvětvení, hned za větveným kroužkem.

Stejně se odstraňují i ​​výhonky, které se kříží nebo rostou přímo dolů. Na strom rovněž nepatří nemocné a poškozené větve. Nezapomeňte, že řezané plochy o průměru větším než 3 cm by měly ošetřit štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.

Na průřez použijte vždy ostré nářadí. Vedle klasických nůžek jsou nezbytným pomocníkem nůžky s prodlouženou rukojetí. S jejich pomocí dosáhnete do větší vzdálenosti, dlouhé rukojeti současně slouží jako účinné páky umožňující přestřihnout i opravdu silné větve. Pokud máte na zahradě vyšší stromy a nechcete ztrácet čas ustavičným a namáhavým přenášením žebříku, vybavte se střihací kopím. Práce přímo ze země je totiž nejen rychlejší, ale také bezpečnější a pohodlnější.

Na jaře zvolte nůžky se dvěma břity, které při stříhání působí proti sobě. Výsledkem je čistý řez, při kterém není větev rozmačkaná. Naopak kovadlinkové nůžky, které mají pevnou spodní část se žlábkem, se hodí na starší větve.