Jak vybrat správný japonský nůž

Japonský nůž je investice, a proto děláme vše pro to, abychom Vám pomohli vybrat nůž, který budete rádi používat po mnoho let, a připojit se tak k tisícům spokojených zákazníků.

Když si koupíte japonský nůž, kupujete něco, co budete moci používat po zbytek života, pokud se o to budete starat, a vše, co prodáváme, je krásně vyrobené a kvalitní, takže si můžete být jisti, že každý nůž, který se vám líbí na pohled, je výjimečně kvalitní.

Jak si vybrat nejlepší kuchyňský nůž pro Vás

Jaký styl kuchyňského nože potřebuji?

Pokud hledáte univerzální nůž, začněte s nožem „Gyuto“ nebo „Santoku“.

Gyuto nebo Santoku je skvělým výchozím bodem, protože se jedná o víceúčelové kuchařské nože. Santoku je často dlouhý kolem 160-180 mm a gyuto se obvykle pohybuje v rozmezí 180-300 mm, přičemž jeho délka se pohybuje kolem 210 mm, což je efektivní na větší kusy masa nebo zeleniny, ale zároveň dostatečně hbité pro složitější práci. Není ani příliš velký, ani malý, a tak je to obvykle nůž, který budete používat denně a který zvládne 99 % většiny prací.

Jakmile budete mít dobrý univerzální nůž, poohlédněte se po rozšíření své sbírky o menší drobný nůž (na Západě se mu někdy říká okrajovací nůž), a pokud vaříte hodně zeleniny, je třeba zvážit nůž nakiri, který je speciálně navržen pro přípravu zeleniny, přestože vypadá trochu jako sekáček. 

Většině lidí postačí kuchařský nůž, nůž petty a nůž nakiri pro běžné použití. Japonci mají samozřejmě i další různé typy nožů pro specifičtější práce, a pokud potřebujete pracovat s masem a kostmi nebo chcete nůž na porcování, máme pro Vás řešení a více informací o dalších typech nožů najdete zde.

Delší odpověď zní: „Záleží na tom“.

Záleží na mnoha věcech, jako je váš rozpočet, jaký druh vaření děláte, jestli dáváte přednost typům oceli, kováři a velikosti čepele. Zde si můžete prohlédnout všechny naše nože a filtrovat podle kováře, typu nože ceny a dalších parametrů. Pokud máte další otázky, kdykoli se na nás obraťte, rádi Vám pomůžeme.

Jak ostrá je ocel japonských nožů?

Japonské nože jsou proslulé svou ostrostí a zachováním ostří díky použitým tvrdším ocelím a menšímu úhlu ostření kolem 15-16 %, který vytváří neuvěřitelné ostří. Většina japonských nožů se také ručně brousí na stále hladších brusných kamenech, což vytváří ostří, jehož konzistence a úroveň je ohromující.

Vzhled

To, jak nůž vypadá, by mělo být to poslední, kvůli čemu si ho kupujete, ale přesto je dobře vypadající nůž opravdovým zážitkem. Protože jsme vybrali pouze úžasné nože, neváhejte si vybrat nějaký pěkný a koupit si ho s jistotou, že bude skvěle fungovat.

Snadná péče a ochrana

Usnadníme vám to. Žádný kuchyňský nůž by se neměl dávat do myčky. Po každém použití je otřete, osušte a uložte. Jednoduché.

Pokud jde o skladování a ochranu nožů, doporučujeme dřevěný magnetický stojan na nože. Máme stále větší výběr ručně vyráběných stojanů na nože, které jsou dokonalým doplňkem nožů ve Vaší kuchyni.

Pokud cestujete nebo chcete nůž uložit do zásuvky – doporučujeme dřevěnou sayu, chránič čepele nebo váleček na nože, který ochrání nejen čepel, ale i vaše prsty, když po něm saháte.

Rukojeti a úchop

Na výběr jsou dva hlavní styly. Tradiční západní styl „Yo“, který obvykle známe, nebo japonská rukojeť „wa“.

Japonská rukojeť „wa“ je lehká a díky tomu působí, jako by tam skoro nebyla. Jedná se o staletí starý design a v kombinaci s polovičním tangem je nůž v ruce výrazně lehčí a hbitější.

Západní rukojeti jsou styl, který většina z nás zná, full tang (kdy čepel prochází celou rukojetí), často nýtované a zatraceně pevné. Máte pocit, že byste s ní mohli porazit strom.