Nejdůležitější nástroj v kuchyni je zároveň tím nejosobnějším. Zde je jednoduchý návod, jak si sestavit sadu nožů v kvalitě šéfkuchaře.
Nože jsou nejosobnějším kuchyňským náčiním, které kdy budete vlastnit. Tvar a výška Vámi zvolené rukojeti, která se časem stává stále známější, a opotřebení ostří odráží to, co a jak vaříte. Používat cizí nože je jako nosit cizí boty: nepohodlné a trochu divné.
Sortiment nožů, který si sestavíte, také odráží váš osobní styl vaření. Existují základní techniky vaření, které vyžadují základní nože: Většina lidí ořezává konce zeleniny a krájí cibuli. Ale ne všichni vykosťujeme ryby nebo porcujeme žebírka.
Zde přichází na řadu výběr speciálních nožů: tvar a délka čepelí vybraných podle vašich individuálních kuchařských zvyklostí.
Někomu vyhovuje koupě dřevěného bloku s předem vybraným sortimentem nožů. A možná se Vám bude líbit i to, jak vypadá na kuchyňské lince. Ale nože nejsou dekorativní, ale funkční.
Mnoho seriózních domácích kuchařů si rádo sestaví vlastní sadu a koupí si přesně každý nůž, který jim vyhovuje. A ať už si kupujete základní nože nebo něco víc, nůž je nástroj určený k pohybu – potřebujete ho zažít v akci. Vždycky je výhodné mít alespoň jeden univerzální nůž.