Co dát pod nadzemní bazén?

Umístění nadzemního bazénu na vhodný podklad je klíčové pro jeho stabilitu a dlouhou životnost. Je nezbytné, aby povrch pod bazénem byl rovný, pevný a bez ostrých předmětů, které by mohly poškodit dno bazénu. Příprava terénu zahrnuje odstranění trávy, kamenů a jiných nerovností, které by mohly ovlivnit jeho strukturu. Správný výběr podkladu zajišťuje bezpečné a pohodlné užívání bazénu pro celou rodinu. Pokud podceníte přípravu povrchu, může dojít k deformacím nebo dokonce protržení bazénu, což vede k nechtěným nákladům a nepříjemnostem.

 

 

Jednou z nejběžnějších možností je použití pískového lože jako podkladu. Písek umožňuje vyrovnat nerovnosti terénu a poskytuje měkkou podporu pro bazén. Je důležité písek dobře zhutnit a vyrovnat, aby se bazén nepropadal nebo nenakláněl. Pískové lože poskytuje bazénu stabilitu a chrání jeho dno před poškozením. Při použití písku je také snadnější bazén na konci sezóny demontovat a prostor obnovit do původního stavu.

 

 

Další možností je položit pod bazén ochrannou podložku nebo geotextilii. Tyto materiály chrání dno bazénu před prorůstáním plevelů a poškozením od kamenů či kořenů. Geotextilie je odolná vůči vlhkosti a plísním, což přispívá k hygieně a životnosti bazénu. Ochranná podložka pod bazénem je investicí do jeho dlouhodobého užívání bez zbytečných oprav. Navíc zlepšuje komfort při chůzi po dně bazénu a snižuje riziko protržení materiálu.

 

 

Umístění bazénu přímo na trávník se obecně nedoporučuje. Tráva pod bazénem nemá přístup ke světlu a vzduchu, což vede k jejímu odumření a hnilobě. Tento proces může způsobit nepříjemný zápach a přilákat nežádoucí hmyz. Položení bazénu na trávu může vést k hygienickým problémům a poškození zahrady. Po odstranění bazénu navíc zůstane na trávníku nevzhledná holá plocha, kterou bude třeba znovu osít nebo jinak obnovit.

 

Při výběru podkladu je také důležité zvážit odvodnění oblasti. Pokud se pod bazénem hromadí voda, může to vést k erozi půdy a nestabilitě podkladu. Je vhodné zajistit mírný sklon terénu nebo instalovat drenážní systém, který odvádí vodu pryč. Správné odvodnění zabraňuje poškození bazénu a okolního prostředí. Tím se také snižuje riziko vzniku bahna a kluzkého povrchu kolem bazénu, což přispívá k bezpečnosti uživatelů.

 

Nakonec je třeba vzít v úvahu materiálové alternativy, jako jsou dlaždice nebo betonové desky. Tyto pevné povrchy poskytují bazénu maximální stabilitu a snadnou údržbu okolí. Instalace je však náročnější a může vyžadovat profesionální zásah. Pevný povrch jako podklad nabízí dlouhodobé řešení pro nadzemní bazén. Je také esteticky přitažlivý a může zvýšit hodnotu vaší nemovitosti, pokud je proveden správně.