Jaké dřevo kolem bazénu?

Při plánování výstavby či rekonstrukce venkovního prostoru kolem bazénu narazíte na komplexní úkol, který vyžaduje pečlivé zvážení mnoha aspektů. Jedním z klíčových rozhodnutí je výběr materiálu, který bude tvořit povrch v okolí bazénu. Dřevo představuje populární, esteticky přitažlivou možnost, avšak výběr správného typu dřeva vyžaduje hloubkovou analýzu různých faktorů.

Jak vybrat schůdky k bazénu?

Jak položit dlažbu kolem bazénu?

Hlavním hlediskem, které je nezbytné mít na paměti při výběru dřeva, je jeho odolnost vůči specifickým podmínkám vládnoucím v okolí bazénu. Tento prostor je neustále vystavován vysokým vlhkostním úrovním, pravidelným povětrnostním změnám a silné expozici UV záření. Z těchto důvodů musí být dřevo nejen robustní, ale také schopné odolat těmto náročným podmínkám bez výrazného opotřebení či degradačního procesu.

 

Exotická dřeva, jako je teak, ipe, nebo massaranduba, často zaujímají přední příčky v žebříčku ideálních materiálů pro dřevěné terasy, zejména v jejich přirozeně olejnatém složení. Tato dřeva se vyznačují vysokým obsahem přírodních olejů, což ji poskytuje přirozenou ochranu před vodou a hnilobou. Toto inherentní olejovité složení nejen přispívá k hydrofobním vlastnostem dřeva, ale také zvyšuje jeho odolnost vůči biologickým škůdcům a patogenům, které by mohly narušit jeho strukturu.

 

Nicméně, toto prémiové řešení přichází s jistými nevýhodami, mezi které patří zejména vyšší cenová hladina těchto dřev. Cena exotických dřevin je obvykle podmíněna jejich vzácností, dovozními náklady a sofistikovaným zpracováním. Kromě toho, ačkoliv jejich přirozená odolnost zaručuje větší trvanlivost, není to zcela bezúdržbové řešení. Aby si taková dřeva udržela svůj původní vzhled, lesk a strukturu, je nezbytné, aby byla pravidelně ošetřována vhodnými metodami údržby. To zahrnuje povrchovou úpravu olejováním nebo lakováním, což pomáhá prodloužit jejich životnost a udržet estetický vzhled.

 

Pro ty, kteří dávají přednost využití místních dřevin, se nabízí alternativní možnosti, jako je modřín či borovice s tlakovou impregnací. Modřín je známo pro svou solidní odolnost vůči vodě, což jej činí vhodným kandidátem pro venkovní použití. Borovice, na druhé straně, po správném procesu tlakové impregnace, zvyšuje svou odolnost proti hnilobě a vlhkosti. Avšak místní druhy dřeva obvykle nemají stejnou inherentní odolnost jako exotické alternativy a tudíž vyžadují častější a důkladnější údržbu. To může zahrnovat pravidelné aplikace ochranných nátěrů, olejování a sledování známek opotřebení.

 

Dalším významným aspektem, který by měl být zvažován, je povrchová úprava dřeva. Přítomnost bazénu představuje specifické výzvy z hlediska bezpečnosti, kvůli možnému nebezpečí uklouznutí na mokrém povrchu. Použití protiskluzových nátěrů nebo drážkovaných desek může efektivně minimalizovat tato rizika. Dřevo s těmito povrchovými úpravami zajišťuje, že i při mokrém stavu zůstane bezpečným místem, což je nezbytné nejen pro bezpečnost dospělých, ale zejména pro děti a seniory, kteří se mohou snadno zranit.

 

Zvažování všech těchto faktorů a znalostí tvoří základ pečlivě promyšleného rozhodnutí o výběru vhodného dřeva pro váš bazénový prostor. Navíc, díky pravidelné údržbě můžete zlepšit estetický vzhled dřeva a zajistit jeho trvanlivost, což v kontextu významné investice, kterou dřevěná terasa představuje, hraje klíčovou roli. Tedy, zvolení pravého druhu dřeva a jeho správná údržba může z vaší terasy učinit nejen funkční a odolný prvek vašeho bazénového plánu, ale také místo, které harmonicky splyne s vaším estetickým pojetím a pocitem pohodlí.