Jak poznat tupý řetěz na pilu?

Jak poznat tupý řetěz na pilu? To je otázka, která trápí mnoho majitelů motorových pil, a to z dobrého důvodu. Tupý řetěz není jen drobnou nepříjemností; může se stát vážným problémem. Když je řetěz vaší pily tupý, práce jde o dost hůře, vyžaduje větší sílu a v krajním případě může být až nebezpečný. Proto je velmi důležité vědět, jak rozpoznat, že je řetěz pily tupý.

Jak vybrat motorovou pilu?

První známkou tupého řetězu je, že pila jde těžko do řezu. Na pilu musíte více tlačit, což je nejen únavné, ale i rizikové. Motorová pila s ostrým řetězem by měla do dřeva zajíždět skoro sama. Když musíte používat příliš velkou sílu, je to známka toho, že něco není v pořádku.

 

Další indikací je, že se řetěz sám „nezakusuje“ do dřeva, a vy musíte vynaložit větší úsilí než na začátku. S ostrým řetězem stačí, aby pila lehce klouzala po povrchu dřeva, a řetěz si najde cestu sám. Tupý řetěz tuto schopnost ztrácí a vy cítíte, že musíte skutečně zatlačit, aby se pila začala prokousávat materiálem.

 

Při příčném řezání kmene vám tupý řetěz místo hrubých pilin vyhazuje jemné piliny. Hrubé piliny jsou znakem čistého a ostrého řezu, zatímco jemné piliny ukazují, že řez je nekvalitní a nástroj není v optimálním stavu. Tento jev může způsobit nejen špatné výsledky, ale i další opotřebení celé pily.

 

Jedna z velmi charakteristických známek tupého řetězu je zvýšené kouření pily, i když je pilový řetěz dostatečně namazaný a správně upnutý. Pokud si všimnete, že vaší pile stoupá hustý dým při řezání, i přes správné mazání, je to červená vlajka, která vás varuje, že je řetěz pravděpodobně tupý.

 

Dále, když motorová pila už nedělá rovný řez dřevem, je to jasný ukazatel, že něco není správně. Zuby pilového řetězu jsou pravděpodobně nerovnoměrně nabroušené. Když pila řeže špatně do jedné strany, znamená to, že nějaké zuby jsou delší nebo kratší než ostatní, což způsobuje nesprávný řez. V této situaci je nejlepší řetěz sundat a správně nabrousit, případně použít nový, náhradní řetěz.

 

Je třeba podotknout, že práce s tupým řetězem nepřináší jen špatné výsledky, ale také s sebou nese zvýšené riziko nehod. Tupý řetěz zvyšuje zpětný ráz a může způsobit, že pila bude nepředvídatelnější a hůře ovladatelná. Tím vzniká vyšší pravděpodobnost, že dojde k nehodě, což může mít vážné následky.

 

Navíc tupý řetěz způsobuje větší opotřebení dalších součástí motorové pily. Motor se musí více namáhat, což může vést k jeho předčasnému opotřebení nebo dokonce poškození. Také samotný pilový lišta a vodítko řetězu mohou být nadměrně opotřebovány, což opět zvyšuje náklady na údržbu a opravy.¨

 

Proto se opravdu nevyplácí řezat s tupým řetězem. Pokud máte podezření, že váš řetěz není v optimálním stavu, raději jej zkontrolujte a opravte či vyměňte. Předcházet problémům je vždy lepší než je řešit po tom, co nastanou.

 

Věřte, že investice času do údržby a kontroly vašeho nástroje se vám bohatě vrátí v podobě hladkého a bezpečného provozu. Pravidelná kontrola a údržba pily nejen prodlouží její životnost, ale také zabezpečí vaši bezpečnost při práci.