Jak vybrat motorovou pilu?

Výběr správné motorové pily není jednoduchý úkol, zejména pokud hledáte stroj, který by dokonale odpovídal specifikům vašich potřeb a očekáváním. Než se pustíte do nákupu, je nutné uvědomit si, jaké práce budete s pilou primárně vykonávat. Je důležité zvážit, zda bude vaše práce spíše sporadická, či zda pila najde využití v každodenní profesionální činnosti.

Velký výběr motorových pil na Heuréce

Motorové pily se liší nejen výkonem, ale i typem pohonu. Pokud vaše práce bude spočívat v kácení velkých stromů nebo jiné těžké práci, určitě byste měli upřednostnit benzínovou pilu. Benzínové pily jsou sice těžší a hlučnější, ale jejich výkon je neporovnatelně vyšší než u jejich elektrických či akumulátorových protějšků. Takový typ pily vám umožní pracovat na jakémkoliv místě bez potřeby přístupu k elektrické síti. Je to ideální volba pro práci v lese, na chalupě nebo v místech bez přístupu k elektrické energii.

 

Motorové pily se dále dělí podle velikosti a výkonu na hobby, farmářské a profesionální. Hobby pily jsou přizpůsobeny pro občasné používání a nejsou určeny pro náročné úkoly. Naproti tomu farmářské pily poskytují dobrý kompromis mezi výkonem a cenou, jsou vhodné pro pravidelné používání při různých pracích okolo domu nebo farmy. Profesionální pily jsou navrženy pro denní intenzivní využívání, a jsou tedy mnohem robustnější s dlouhou životností i při vysokém zatížení.

 

Kromě základních vlastností pil je také vhodné se zaměřit na další technické parametry a funkce, které mohou práci podstatně usnadnit. Mezi tyto funkce patří například odpružení rukojeti pro snížení vibrací, systém snadného startování, vyhřívané rukojeti pro práci v chladném počasí, nebo automatické mazání řetězu, které zajišťuje jeho dlouhou životnost a snižuje potřebu údržby.

 

Při výběru pilového řetězu je důležité dbát na to, aby byl dostatečně kvalitní a odpovídal typu pily a plánovanému způsobu užití. Řetěz by měl být pravidelně kontrolován a broušen, aby byl zajištěn optimální výkon a bezpečnost práce.

 

Bezpečnost při práci s motorovou pilou musí být vždy na prvním místě. Je nezbytné používat ochranné pomůcky, jako jsou ochranné brýle, sluchátka, rukavice, speciální odolné pracovní oblečení a obuv s ocelovou špičkou. Při nedodržení základních bezpečnostních pravidel hrozí vážné úrazy. Před prvním použitím pily je rovněž doporučeno seznámit se s jejím návodem k použití a doporučeními výrobce.