Abyste vytvořili lahodnou a nadýchanou strukturu, je užitečné používat šťouchadlo na brambory, které je vybaveno odolnou rukojetí, pevnou a rovnou základnou a všemi správnými detaily (velikost, ruční nebo elektrické ovládání, klíčové funkce a další možnosti), které odpovídají Vašim preferencím.
Co je třeba zvážit při výběru nejlepšího šťouchadla na brambory
Když přijde čas na přípravu bramborové kaše, je nutné si uvědomit, že existují různé typy šťouchadel na brambory, z nichž každé je vyrobeno z jiného materiálu a má jinou rukojeť. Některé jsou univerzálnější, zatímco jiné se snadněji čistí. Zde je několik věcí, které je třeba při nákupu nového šťouchadla na brambory zvážit.
Typy šťouchadel na brambory
Pokud jde o mačkadla na brambory, existují mačkadla drátěná a hladká. Rukojeti těchto nástrojů jsou k dispozici ve vodorovném i svislém provedení.
Hlava, která je připevněna k rukojeti, je tou částí nástroje, která vykonává skutečnou práci a mačká brambory. Hlavice, které jsou obvykle vyrobeny z nerezové oceli, mohou být tvarovány do klikatých drátěných hlavic nebo děrovaných plochých hlavic.
Různé styly hlavy vyhovují různým preferencím. Například šťouchadla s drátěnou hlavou jsou silná a robustní, ale jejich používání je těžší a namáhavější, zatímco šťouchadla s plochými deskami dokáží najednou rozmačkat více brambor, ale mohou se hůře čistit.
Materiál
Většina šťouchadel na brambory je vyrobena z nerezové oceli, ale některá jsou z nylonu, silikonu, plastu nebo dřeva. Nerezová ocel je obecně dražší než ostatní, ale je také nejoblíbenějším materiálem, protože kovové šťouchadla na brambory jsou odolná proti korozi a trvanlivá.
Jednou z výhod silikonového nebo nylonového šťouchadla na brambory je menší pravděpodobnost, že poškrábe nepřilnavé nádobí. Nylon je také žáruvzdorný (až do 400 stupňů Fahrenheita) a lze jej mýt v myčce nádobí. Dřevěné mačkadla dodají Vaší kuchyňské sbírce rustikální vzhled, ale nejsou příliš oblíbená, protože se obtížně čistí.
Rukojeť
Většina moderních šťouchadel na brambory má buď vertikální tyč, nebo horizontální rukojeť. Horizontální rukojeti mají tvar trochu podobný řídítkům a jsou běžné u těžkých variant mačkadel na brambory. Rukojeť umožňuje jejich uchopení celou dlaní. V případě potřeby mohou kuchaři využít sílu horní části těla k přitlačení na tyto rukojeti, což je užitečné při rychlém a účinném mačkání brambor. Tyčové násady fungují také, i když mohou vyžadovat více času. Šťouchadlo na brambory s dlouhou rukojetí je dobrou volbou pro ty, kteří připravují velké dávky bramborové kaše.
Pokuste se najít šťouchadlo na brambory s ergonomicky tvarovanou rukojetí. Obvykle jsou vhodnější pro ruku a paži a jsou navrženy tak, aby zabránily nepohodlí nebo zranění. Ve spojení s dobrým kuchyňským nožem nebo jedním z nejlepších kráječů zeleniny s nimi může být šlehání bramborové kaše hračkou.
Čištění
Šťouchadla na brambory se mohou špatně čistit, proto při nákupu nového šťouchadla nezapomeňte na čištění. Obecně platí, že čím větší otvory šťouchadlo má, tím snadněji se čistí – nejsnadněji se čistí šťouchadla s drátěnou hlavou. Šťouchací deska jakéhokoli šťouchadla na brambory se může špatně čistit, zejména pokud není vyčištěna ihned po použití. Pokud nemáte čas šťouchadlo ihned vyčistit, namočte ho do vody.
Dobrou zprávou je, že téměř všechny šťouchadla na brambory lze mýt v myčce nádobí. Jen se ujistěte, že ji hned po použití opláchnete a ihned vložíte do myčky, abyste dosáhli nejlepších výsledků.