Recenze vodotěsných laminátových podlah: Klady a zápory

Od uvedení prvních laminátových podlah „zaklapni a zamkni“ během 90. let minulého století majitelé domů hledali typy laminátů, které jsou vhodné do vlhkých prostor, jako jsou koupelny a sklepy. Laminátové podlahy se staly oblíbenými domácími kutily díky jejich relativně nízké ceně, atraktivnímu vzhledu a snadné instalaci, ale výrobky z laminátových podlah si získaly pověst problematických vlhkých míst. Dokonce ani ty formy, které jsou prodávány jako „voděodolné“ nebo „vhodné do vlhkých prostor“, nejsou zdaleka tak vhodné pro koupelny a podobná místa jako vinylové podlahy nebo keramické dlaždice. Majitelé domů, kteří instalují plastové laminátové podlahy do rušných rodinných koupelen, často svou volbu litují.

Obecně lze říci, že to nejlepší, co mohou výrobci udělat, je nabízet produkty uváděné na trh jako „voděodolné“, ale i tato tvrzení jsou sporná, protože celý výrobní proces je proti použití laminátových podlah ve vlhkých místech.

Proč laminátové podlahy nejsou vodotěsné

Důvod, proč je vlhkost pro laminátové podlahy takovým problémem, souvisí s jejich konstrukcí – zejména s jejími švy a jádrem z dřevovláknité desky.

Problém, který voda vytváří u laminátových podlah, není ve vrchní vrstvě, ale v jádru, které je o něco víc než hustý typ dřevovláknité desky – technický produkt vyrobený z dřevěných vláken. Pokud jste někdy viděli list dřevotřískové desky v dešti, budete vědět, jak bublá a drolí se jako mokrá sušenka od sody. Problém komplikuje spojovací systém click-and-lock používaný u laminátových podlah, který ztěžuje vytvoření dokonale těsných spojů. Mezery ve švech plus jádro z dřevovláknité desky se rovnají podlaze, která bobtná a delaminuje se, když voda prosakuje přes povrchovou vrstvu.

Jedním málo známým aspektem tohoto problému s vlhkostí a laminátem je, že problém s vlhkostí ve skutečnosti začíná v továrně, nikoli v domácnosti. Výrobci podlah zjistili, že vysoký obsah vlhkosti v částicích dřevovláknitých desek v továrně může mít za následek špatnou přilnavost horní melaminové nášlapné vrstvy.

Pokusy o řešení

Po většinu doby, kdy byly laminátové podlahy uváděny na trh pro obytné účely, bylo doporučením tohoto odvětví vyhýbat se jejich instalaci na vlhkých místech, jako jsou sklepy nebo dětské koupelny. Dokonce i ty lepší produkty, které mají silné povrchové vrstvy a jsou navrženy tak, aby měly přiléhavé švy, budou téměř vždy obsahovat varování týkající se vody. Podlaha bude odolávat místnímu poškození vodou, což znamená, že prkna nebo dlaždice nebudou bobtnat, oddělovat se nebo vrcholit ve švech v důsledku lokálního rozlití za předpokladu, že se tekutina setře a podlaha se nechá vyschnout.

Jinými slovy, laminátové podlahy ztratí své záruční krytí, pokud rutinní polití – nebo dokonce tající sníh nebo dešťová voda z bot a bot – nejsou okamžitě vytřeny do sucha. A to není dlouhodobý scénář. Nejčastější příčinou problémů s laminátovými podlahami je, když vlhkost proniká do švů a způsobuje bobtnání jádra dřevovláknité desky a delaminaci povrchové vrstvy.

S čímkoli jiným, než je aktuální povrchový únik, jako je rozlitá sklenice vody nebo voda kapající z nohou, když vyjdete ze sprchy, laminátová podlaha má vážné potíže. Přetékající pračka, netěsnost na vodovodním potrubí lednice, dokonce i kondenzát kapající z nádržky na vaší toaletě mohou způsobit vážné selhání tradiční laminátové podlahy.

Ve snaze rozšířit trh se výrobci pokusili vyvinout skutečné „vodotěsné“ verze. Ty obvykle zahrnují tovární aplikaci silného vodotěsného nátěru na vrcholy a někdy i okraje prken. Ale obecně řečeno, záruky na většinu těchto produktů jasně říkají, že nejsou v žádném případě „vodotěsné“ a v nejlepším případě je lze označit jako „voděodolné“. Záruky mají mnoho omezení, jako je varování před instalací podlahy ve vlhkých podmínkách, umístěním těžkých předmětů, jako jsou ledničky nebo kuchyňské ostrůvky, nebo ponecháním louže vody na podlaze po dobu delší než 24 hodin.

Jiné společnosti změnily složení jádra dřevovláknité desky a zavedly do dřevovláknité desky více pryskyřic ve snaze snížit její náchylnost k bobtnání a delaminaci. Prakticky všechny tyto produkty však přicházejí s významnými omezeními a záručními doložkami, které jasně ukazují, že nejsou skutečně vodotěsné. Výrobky mohou být vyrobeny odolnější vůči vodě, ale o žádné laminátové podlaze, která využívá jádro z dřevovláknité desky, nelze nikdy říci, že je skutečně vodotěsná.

Existuje však několik společností, které nabízejí produkty, které mají oprávněnější nárok. Pro skutečně vodotěsnou podlahu musí být podlahový materiál navržen s jiným typem konstrukce, která zcela eliminuje jádro z dřevovláknité desky. Několik výrobců nabízí laminátové podlahy vyrobené výhradně z PVC plastu a tyto výrobky jsou zcela vhodné do sklepů, rodinných koupelen a dalších vlhkých míst. Ve srovnání se stovkami stylů dostupných u laminátů s vláknovým jádrem je však výběr, pokud jde o skutečně vodotěsné laminátové podlahy, značně omezený. I přesto je možné vybrat si kvalitní laminátovou podlahu právě u nás.

Výhody

  • Odolnější vůči vlhkosti než standardní laminátové podlahy
  • Odolává poškrábání lépe než vinyl
  • Snadná DIY instalace

Nevýhody

  • Obvykle nejsou skutečně vodotěsné
  • Výběr stylu a barev je omezený
  • Podstatně dražší než standardní laminátové podlahy