MARMOLEUM – přírodní a ekologická podlaha

Většina z nás si pod názvem linoleum představí klasické PVC. V posledních letech se však opět vrací do módy tzv. marmoleum, neboli přírodní linoleum, které se skládá ze 100% směsi přírodních materiálů. Mezi materiál, z něhož je linoleum vyrobeno najdeme tak například lněný olej, jutu, dřevitou moučku či vápenec. Tato přírodní směs je následně dobarvována přírodními barvami, a tak vzniká mnoho krásných a tlumených tónů, které se hodí do každého interiéru. Jeho životnost je navíc opravdu dlouhá, a kromě toho jej nemusíte kupovat pouze v rolích, ale v současné době se vyrábí již i ve čtvercích. 

Výhody

  • Absolutní absence chemikálií – výroba pouze z přírodních surovin
  • Dobrá odolnost vůči poškození a opotřebení – s tím souvisí i dlouhá životnost
  • Snadno se udržuje a lze jej použít i na podlahové vytápění
  • Antibakteriální účinky – vhodný pro alergiky
  • Poškození se dá řešit – jakékoliv poškození ať už například od cigarety, nebo různé škrábance se dají vyřešit výměnou vadné části

Nevýhody

  • Pravidelná péče – ano, marmoleum stejně jako ostatní podlahy vyžadují určitou péči, aby vydržely dlouho zářit
  • Podkladový povrch nesmí být vlhký – podlaha je citlivější na vlhkost a mohlo by dojít k její deformaci
  • Pokládka podlahy patří mezi obtížnější, proto ji raději přenechte odborníkům, pokud nemáte dostatečné zkušenosti

Údržba podlahy

Samotná údržba marmolea není nijak složitá. Možná trochu nevšední může být, že se doporučuje, udržovat podlahu na sucho. Prach a drobné nečistoty se totiž při vytírání k povrchu lepí. Odstraňte tedy drobné nečistoty a následně přetřete mopem. Důrazně doporučujeme používat přípravky k tomu určené. Velmi nevhodnými přípravky k vytírání je mýdlová voda a alkalické čističe, které podlahu poškodí. 

Výrobce Forbo

Na trhu je samozřejmě hned několik výrobců přírodního linolea a tak máte z čeho vybírat. Avšak firma Forbo si zakládá na výrobě marmolea , které nezatěžuje životní prostředí a přispívá tak k udržitelnému světu. Jedinečnost firmy spočívá ve výrobě kvalitních přírodních podlahových krytin, které ale nenarušují světové klima, vydrží mnoho let a navíc jsou biologicky odbouratelné. 

Eco značky

Forbo Marmoleum není pouze nejodolnější podlahou na světě, ale může se také pyšnit hned několika certifikáty (Der Blaue Engel, UL certified EPD, Natureplus,aj.), které svědčí o tom, že se Fordo opravdu snaží, aby výroba měla co nejmenší dopad na naši planetu. 

Výběr marmolea byste samozřejmě neměli provádět přes internet. Mnohem lépe uděláte, když navštívíte některého prodejce, kde si prohlédnete detailně barvy, tloušťku a případně se poradíte, jak postupovat při pokládce apod. Firma Supellex, která má své showroomy v Praze, Brně a Ostravě nabízí právě i výše zmíněné podlahy od značky Forbo. Najdete u nich celkem dva typy a to : Forbo Marmoleum® Home a Forbo Marmoleum® Modular 

 

Forbo Marmoleum® Home

Tyto podlahy jsou určeny zejména do interiérů našich domovů. Díky jednoduchým dekorů si jistě vybere každý. Celá kolekce samozřejmě má i designové dekory, které najdete pod označením HD. Prodávají se v pásech o šíři 2 metry za cenu od 625,- Kč / m², kolekce HD pak od 715,- Kč / m². 

Forbo Marmoleum® Modular

Tato kolekce je určena pro ty, kteří si rádi hrají a nebaví je jednotvárné povrchy. Díky větším a menším čtvercům si můžete poskládat podlahu přímo dle vašich představ. Kolekce má 3 varianty, z nichž lze vybírat : play with shade tvoří neutrální barvy, naopak play with colour vyniká zářivými až křiklavými barvami a na konec play with marble, kde jsou spíše přírodnější tóny. 

Pokud byste si nevybrali od značky Forbo, u Supellex najdete i výrobce DLW Flooring Marmorette PUR. Ti vyrábí celkem 56 odstínů přírodního linolea pro váš interiér. Přijďte se podívat do jedné z našich prodejen. Rádi vám poradíme a pomůžeme s výběrem. Najdete nás v Praze, Brně a Ostravě.

Více na: www.supellex.cz