Designové dveře

Éra nevzhledných ocelových zárubní a unifikovaných dveřních křídel je, naštěstí, nenávratně za námi. Vystřídaly je modely, které uspokojí i ty nejnáročnější požadavky.

Nové designové tvary vycházejí z nejnovějších trendů. Přednost má plné dveřní křídlo. Módní je vodorovné uspořádání dýhy, často se kombinuje se svislým. Zajímavým detailem může být vyfrézovaná horizontální či vertikální ozdobná linka. Populární jsou i různé aplikace z plexiskla, kovu či kůže. Z barev je stále více žádanější bílá. Absolutním hitem jsou bezfalcové zárubně, lícující s rovinou dveřního křídla, vybavené skrytými panty. Efektní jsou i zárubně ze subtilního hliníkového rámu.

JAKÉ SI VYBRAT?

Dveře by měly ladit se stylem interiéru. Záleží na vkusu, zda si vyberete dominující, nebo méně nápadný model. Pokud máte výraznou podlahu, upřednostněte raději nenápadné dveře. Barvu podlahy a dveří není dobré ani zcela sjednotit. Místnost s více vstupy by měla mít dveře z jednoho modelové řady.

JINÉ ŘEŠENÍ

Prostorový problém účelně vyřeší posuvné dveře. Na rozdíl od tradičních pantových se pohybují v horní liště. Dveřní křídla typizovaných velikostí se mohou velmi elegantně ukrýt ve stavebním pouzdře. S osazením pouzdra se počítá už při návrhu interiéru, problém není ani dodatečná montáž. Podmínkou je, že příčka, kde se pouzdro osazuje, která musí být alespoň 10 – 12 centimetrů. Posuvné systémy jsou elegantním řešením i na oddělení místností se širokým stavebním otvorem. Pokud potřebuje do interiéru dostat více světla, zvolte plné prosklení. Aby nebylo vidět z jedné místnosti do druhé, vyberte si výplň z opískování, matovaného či barevného skla.

NEBOJTE SE SKLA

Skleněné dveře jsou vyrobeny z bezpečnostního tvrzeného skla s vysokou pevností. Při rozbití se rozpadne na malé neostré kousky. Pro snadnější údržbu je na skle nanesena speciální povrchová úprava. K čištění výplní ze skla jsou vhodné pouze prostředky doporučené výrobcem dveří, jinak byste mohli poškodit povrch skla.

NEPODCEŇUJTE DETAILY

Při výběru dveřního kování upřednostněte odolnější povrchové úpravy jako nerez či zirkonium, na kterých nezanechá časté ohmatávání tak snadno svou stopu. Klika by měla být i ergonomická, pohodlná do ruky. Nepodceňte ani estetickou stránku. Nesprávně zvolené kování poškodí vzhled i těch nejkrásnějších dveří.