Znáte kontinentální postele?

Kdoví, zda právě pan Andersen s pohádkou O princezně na hrášku nedopomohl k objevu první kontinentální postele.

Pokud nejste vášnivý cestovatel – požitkář, možná jste o nich ani neslyšeli. A přitom se tento typ postelí vyrábí již více než sto let. Zatímco v Americe jsou běžnou součástí domácností, na starém kontinentu s výjimkou britských ostrovů se s nimi máte možnost setkat spíše jen v lepších sítích hotelů.

Naše příbytky stále více preferují rámovou klasiku s jednou matrací, což je možná i škoda. Nebudeme vás zde přesvědčovat o rozdílu v pohodlí spánku, je to věc vašich individuálních preferencí. Minimálně jedna výhoda je však nesporná – z takovéto vyšší postele se mnohem snadněji vstává, i když nemáte pohybové problémy.

V čem jsou jiné?

Velmi zjednodušeně se dá říci, že tajemství jejich jinakosti ukrývá trojlístek: velká tloušťka, pružiny a hodně vrstev. Přesně, jako když královna z pohádky chystá postel pro potenciální nevěstu. Ale zpět ke kontinentální posteli. Její konstrukce se skládá ze tří částí.

Spodní tvoří 16 – 30 centimetrů vysoký pružinový box v dřevěném rámu. Renomované značky sahají při výrobě takové konstrukce po dřevě ze 40 – 60-letých stromů.

Každá značka má vlastní pružinový patent, podmínka každé je však absolutní nehlučnost systému. Bonelové pružiny jsou z obou stran sendvičově obalené několika vrstvami přírodních materiálů a nakonec lněnou vrstvou, která má za úkol neutralizovat antistatický náboj.

Napadla vás otázka a pochybnosti o komplikované údržbě prostoru pod postelí, případně špatné cirkulace vzduchu? Můžete být bez obav, protože výrobci nabízejí postele na nožičkách různých výšek, dokonce si můžete pořídit takovou postel na kolečkách s brzdným systémem.

Na pružinový box se na volno klade samotná matrace s tloušťkou od 19 centimetrů. Kromě čela postele ho nejistí žádný rám, přesto má velmi dobrou stabilitu. Zaručuje ji vrstvení uvnitř matrace. Osvědčené značky sahají výlučně po přírodních materiálech s vynikající prodyšností a nasákavostí.

Ve středu matrace se obvykle nachází ještě několik úrovní pružinových systémů. Matrace se vyrábějí jako oboustranné, pro údržbu je stačí dvakrát do roka otočit.

Jako v obláčku

Poslední vrstvou by měl být takzvaný topper. Měl být proto, že není absolutně povinnou výbavou. Chrání však matrace a prodlužuje jeho životnost. Pokud si ho pořídíte, matrace vám vydrží i několik desítek let, pouze topper se doporučuje měnit po osmi letech.

Má podobu prošívané přikrývky, jako výplň však na místo peří kombinuje v různých poměrech směs bavlny, ovčí vlny, luxusnější značky sahají i po hedvábí, případně kašmíru.

Tato vrstva kromě ochranné funkce pro matrace má zároveň za úkol termoregulaci a rovnoměrné rozložení hmotnosti spícího. Pokud si v posteli rádi dopřáváte snídani nebo máte malé děti, vyplatí se vám investovat do chrániče, který eliminuje vznik nechtěných fleků.

Když si uvědomíte, že spánek pohltí třetinu vašich životních aktivit, investice do kvalitní postele je mnohem důležitější než koupě drahé designové sedačky. A jak poznáte, že jste se výběrem trefili do černého? Když se před návratem z dovolené budete těšit na vlastní postel. Vyspat se do růžova je opravdu k nezaplacení.

Co vám vyhovuje?

Postel se nedá kupovat podle obrázku z katalogu, musíte si ji jednoduše naživo vyzkoušet. Poležte si v ní minimálně deset minut. Lehněte si do pozice, ve které obvykle spíte.

Věděli jste?

Ovčí vlna na rozdíl od syntetické pěny zabraňuje vzniku a růstu bakterií, plísní a roztočů. Vlna je čistá, hygienická a hypoalergenní výplň. Na rozdíl od syntetiky dokáže desetkrát lépe absorbovat vlhkost až do 30% své hmotnosti, aniž by zvlhla. Zároveň napomáhá přirozenou ventilaci matrace.