Skleněné schodiště pro moderní interiér

Potřebujete schodiště, které prosvětlí a vizuálně nezatíží prostor? Seznamte se, se schody ze skla.

Nepsané pravidlo, že schodiště patří pouze do haly či chodby v moderních interiérech neplatí. Stále častěji se přesouvá více do nitra. Například do otevřené společenské zóny, ve které nemá působit těžkopádně, ale tvořit nenápadný šperk. A to je prostor pro pevný, ale průhledný a efektní materiál, jakým je sklo.

Bezpečnost prvořadá

Schody se skleněnými stupnicemi ukrývají ještě jednu devizu, nevržou. Na straně druhé, dívat se dolů přes čiré ​​stupně a udělat první krok, může vyžadovat značnou dávku odvahy či překonání závrati. V tom případě na transparentní schody raději zapomeňte. No skla se vzdát nemusíte. Stačí sáhnout na matnou úpravu stupnic.

Otázka, která se při skleněných stupních první tlačí na jazyk, zní: Zvládnou zatížení člověka, případně pád předmětu bez rizika rozbití a rozsypání se? Na první část otázky je odpověď ne, na druhou ano. Tedy skleněný schod se rozbít může, ale obavy z jeho vypadnutí mít nemusíte. Právě z bezpečnostních důvodů se stupnice zhotovují z vrstveného skla. To se skládá ze tří vrstev lepeného, ​​minimálně deset milimetrů tlustého skla, mezi nimiž je umístěna fólie. Ta sklo v případě rozbití udrží pohromadě. Čiré nebo matné provedení fólie se postará o výslednou, průhlednou nebo neprůhlednou, podobu skleněných stupňů.

Bezpečnější pohyb po schodech zajistí povrchová úprava stupnic. Vsadit můžete na pískování, ornamentální, celoplošné, nebo jím vytvořit protiskluzový pás na okraji stupně. Jistý krok na schodech po setmění přinese integrované LED osvětlení stupnic.

Pouze sklo

Skleněné schodiště může mít různé podoby. Točité mnoho místa nezabere, ale spočítá vám to při stěhování nábytku. V současném moderním interiéru dostává šanci jen v případě prostorové nouze. Přednost zde má pohodlné a účelové přímočaré schodiště. Pokud pro něj není dostatek místa, vyžaduje délku čtyři až pět metrů, volí se schodiště ve tvaru U nebo L s podestou.

Ani samotné skleněné stupně nejsou tvarově vyhraněné. Osazené mohou být do nosné konstrukce z nerezu, dřeva, betonu. Nejpoutavější no i nejnáročnější na realizaci jsou konzolové skleněné stupně vetknuté do nosné stěny. Efekt „lehkosti“ násobí příčka z kaleného skla namísto zábradlí. Nezapomeňte, že v takovém případě nesmí na stěně chybět madlo. Nevyhnete se ani statickému výpočtu tloušťky skla samonosné příčky a skleněných stupňů.

Samotné stupně se na nosnou konstrukci uchycují pomocí lepidla nebo mechanicky. Pro možné dilatace a případnou výměnu poškozeného stupně je však výhodnější druhá alternativa, tedy ukotvení stupnic nerezovými body.

Ideální míry schodiště:

  • Průchozí šířka schodiště minimálně 90 cm
  • Maximální výška stupně 18 cm, ideální o 1 až 2 cm méně
  • Šířka stupně 26 – 31 cm x maximální počet stupňů na jedno rameno schodiště 16
  • Výška zábradlí 90 cm, na galerii 100 cm
  • Maximální rozestupy mezi jednotlivými sloupky zábradlí 12 cm.
  • Vzdálenost nástěnného držadla od stěny alespoň 5 cm