Dětský pokojíček je výjimečným prostorem

Pro zdravý vývoj dítěte je velmi důležité, aby mělo doma svůj koutek. A ještě lepší je, když má naše ratolest i vlastní pokojíček. Je to království, které patří jen dítěti, jeho fantazii a snem.

Dětský pokojíček je kouzelným rájem a unikátním světem, kde se dítě oddává své obrazotvornosti, kde se hraje, učí se a rozvíjí. Je to jeho pracovní prostředí, kde se náš potomek věnuje samým důležitým, vážným, zodpovědným činnostem.

O potřebě a významu dětského pokoje hovoří dokonce i psychologové, kteří na dospělém člověku vědí podle jeho projevů spolehlivě rozpoznat, zda ji kdysi měl nebo ne. Pokud ho měl, jedinec nabývá jiný vnitřní rozměr, jistotu a kompas, jaký ho může vést celým životem.

Dětský pokoj do bytu rozhodně patří. Zařizovat a zútulnit ji však třeba s citem, uvážlivě a se zohledněním potřeb dítěte, jeho věku, zájmů. Od výběru a rozložení nábytku, přes barevné sladění stěn, interiéru, doplňků až po obrázky či nálepky na stěnu. Zkrátka, dětský pokoj by měl být, tím nevšedním místem, které patří jen dítěti a kde se noří do pohádkového světa svých her.

Rodič by měl při jejím zařizování zapomenout na sebe a potlačit vlastní chtění, jakož i záliby z mládí či třeba nesplněné ambice. Rodiče často dělají chybu tím, že prosazují svůj názor a vnucují dítěti vlastní představu.

Pravda, ani děti nevědí přesně, co chtějí. A je také pravda, že dětský pokoj by se každé dva-tři roky měla přizpůsobit tomu, jak dítě roste a vyvíjí se. Aby proto rodiče nemuseli pravidelně celkem měnit zařízení místnosti, od začátku je dobré barevně ji ladit citlivě, jemně a útulně. Vhodné jsou neutrální nebo pastelové barvy, designově a barevně nápaditější mohou být doplňky interiéru, například stropní svítidla, polštáře, odkládací kontejnery, poličky.

Zkrátka, dětský pokoj je výjimečný prostor. Plný snění, plyšových hraček a pohádek, ale i vážné, odpovědné práce na sobě samém. Vždyť tady se náš potomek připravuje na chvíle, kdy bude velký. Aby i o něm mohli ostatní jednou říci – ano, tento člověk měl dětský pokojíček.