Správný nábytek zajistí pořádek

Mámy menších i větších dětí to dobře znají. Vstoupí do dětského pokoje a při pohledu na neskutečný nepořádek všude kolem, jdou na ně mdloby. Židle je plná triček, pod ní leží ponožky.

Hračky jsou rozházené všude po zemi, na stole je plno sešitů na jedné hromadě a v rohu stojí pohozená aktovka. Nejlepším pomocníkem v takovém případě jsou rozmanité skříně a skříňky, kde má všechno své místo. Zbývá jen jediné, naučit děti, aby si do nich své věci také samy ukládaly.

Začněme tedy od oblečení. To obvykle patří do šatní skříně, doplněné případně i komodou. Skříň by měla být prostorná a sestavena tak, aby kromě několika obvyklých polic a poliček měla také šatní tyč na ramínka a nějaký ten šuplík na drobné prádlo. Což samozřejmě platí nejen v dětských pokojích, ale i pro dospělé. Díky moderním materiálům, jako je například stále oblíbenější lamino, mohou dnes nábytkáři vyrábět důmyslně navrženy šatní skříně, jejichž funkčnost uspokojí úplně každého uživatele.

Oblečení na svém místě

Skříň na šaty bydlí hned vedle manželské postele a je dominantou většiny ložnic. Při kupování skříně do ložnice, bychom však měli mít předem alespoň zhruba promyšleno, jaké oblečení a v jakém množství do ní budeme ukládat. Abychom dříve či později nezjistili, že se nám dovnitř nevejde to, co jsme chtěli.

Možností je i v tomto případě hodně. Buď koupíte skříň společně s celou sestavou ložnicového nábytku, což je praktické řešení z pohledu úspory času i peněz, nebo jako samostatný kus. Zopakujme však, že vždy by měla mít dostatek různých úložných prostorů.

Výborným řešením zejména do menších pokojů i ložnic jsou skříně s posuvnými dveřmi. Ty můžeme postavit prakticky kamkoliv, protože není třeba počítat s místem, které je nutné pro otevírání klasických dvířek na pantech. Posuvné dveře skříní jsou zavěšeny v kolejničkách a jejich pohyb je proto lehký a plynulý. Některé z nich jsou zároveň vybaveny i velkým zrcadlem, což přináší další úsporu prostoru v místnosti.

Knihy, suvenýry a dárky uvidí každý

Doma však musíme uklízet nejen oblečení. Postupem času se nám hromadí všelijaké suvenýry, knihy, dárky z cest a další věci, které také potřebujeme kamsi uložit. Zajímavé příležitosti nám v tomto směru poskytují prosklené vitríny. Ty, jsou ideální pro vystavení všech oblíbených předmětů, literárních a hudebních děl.

Nejvíce radosti potom udělá prosklená vitrína sběratelům všeho možného. Mohou si do ní vyložit své nejcennější úlovky bez obav z toho, že by je někdo nechtěně shodil na zem či jinak poškodil. Navíc, za sklem odpadá neustálé ometání sbírky od všudypřítomného prachu.

Zkrátka, když si koupíme šikovný nábytek, můžeme mít doma stále uklizeno a nebude nás to stát ani tolik námahy. Proto si při zařizování bytu nebo domu dobře promyslete, zda v něm chcete mít nekontrolovatelný chaos, nebo raději udržován pořádek.