Matrace prošly významným vývojem

Svět se mění, v něčem naštěstí i k lepšímu. Mezi věci, které za posledních pár let prošly významným vývojem, patří matrace. Důraz je kladen na funkčnost a přírodní materiály.

Matrace je stále v čem zlepšovat. Největší technologické skoky vpřed se udály především mezi těmi, co se vyrábějí na bázi pěny. Doslova high-tech je tu tzv. paměťová pěna (memory nebo i lazy foam). Její přednost spočívá zejména v tom, že reaguje na teplo a tlak vytvořené tělem. Na místech, kde je tlak nejvyšší, se zvýší teplota matrace, ten změkne a ideálně se přizpůsobí páteři, čímž podpoří správnou polohu celého těla.

Matrace si navíc „pamatuje“ polohu, v jaké tělo leželo těsně před tím, než se pomrvilo a zvrtlo jinak, co se děje 60- až 80-krát za noc. Paměťová pěna se však nové poloze přizpůsobuje pomalu, díky čemuž se omezuje protitlak, takže nedochází k narušení krevního oběhu a snižuje se i riziko vzniku proleženin. Svaly jsou zcela uvolněné, proto má tělo šanci dokonale relaxovat, a zmírňují se i případné bolesti zad.

Nekorektní argumenty

Studená pěna (označuje se také zkratkou HR) a latex si mezi výrobci matrací získaly popularitu před lety a memory pěna je zatím zcela nevytlačila. A zřejmě je tak brzy nevytlačí ani novinka – vodný latex, což je vlastně mix latexu a pěny.

Může za to zejména fakt, že latexu v něm je žalostně málo, proto je matrace náchylná na proležení. V celkové hustotě by ho mělo být alespoň 60 kilogramů na metr krychlový. Bohužel, někteří prodejci zákazníků nekorektně přesvědčují, že matrace obsahuje 50 kg latexu na metr krychlový, což je doslova hloupost, protože při této hustotě se latex prostě nedá vyrobit (vypěnit).

Přírodní sendviče

V zájmu optimální funkčnosti matrací se jednotlivé materiály kombinují a vyztužují. Vznikají tzv. sendviče, které jsou na některých částech tužší, jinde zase měkčí – vše pro dokonalý, zdravý spánek a potlačení pocitu ztuhlosti po probuzení. Jsou s pěti či sedmi zónami, nýbrž největší změny nastaly ve výrobě pěn a latexu.

Přestože vznikají složitými chemickými postupy, výsledek může být přírodní, ekologický a vhodný i pro alergiky.

Ověřené pružiny

Kdo si ještě pamatuje, jak skákal na posteli u babičky a odrážel se téměř po strop, možná si vzpomíná i na to, že pružinová postel v noci divně vrzala. A pokud už měla svá léta, místa připomínající propadliště se střídaly s vyvýšeninami. No, a když při tom skákání jedna pružina udělala brnk, bylo po zábavě.

Pružiny stále patří mezi žádoucí „střeva“ matrací, ledaže se dají udělat i moderním, taštičkovým způsobem. Na rozdíl od klasiky (bonell – jednotlivé pružiny mají tvar přesýpacích hodin a jsou navzájem pospojovány cívkou) jsou kovové pružiny menší a uloženy v textilních sáčcích, které jsou navzájem sešité. Tak mohou individuálně reagovat na tlak těla a hmotnost rozložit optimálněji než klasické pružinové matrace. Dokonce se dají vhodně zónovat, jestliže se do jednotlivých částí matrace vloží taštičky s odlišným průměrem a tuhostí pružin. Ty nejmodernější mají stejný efekt jako vodní postel.

Typ, hustota a výška pružin ovlivňují kvalitu spaní i cenu matrace. Novinkou je, že i k chladnému kovu zavítala příroda. Někteří výrobci využívají v pružinových matracích lisovanou kokosovou desku. Matrace dává dokonalou vzdušnost, potřebnou tvrdost a zlepšuje jeho hygienické vlastnosti. Navíc, díky své pružnosti a neomezené životnosti patří mezi nejlepší chrániče pružin. To znamená, že prodlužuje i životnost i bezpečnost matrace.