Léto je na zahrádce plné vůní

V létě je v zahradě hodně práce. Všechno roste, je třeba překopávat půdu, často zalévat, sklízet některé druhy ovoce. Ale je to i čas, kdy zahrada ukáže celou svou krásu. Tedy pokud jste se o to předem postarali.

Každý zahrádkář je nejraději, pokud je jeho zahrádka v létě voňavá a hýří barvami. Jak na to? Třeba vybírat rostliny a květiny, které to udělají za vás. Například zvolte růže. Jsou nenáročné, krásné a voňavé. Navíc záhony růží vám vydrží mnoho let a pak je již na vás, jak se s nimi pohrajete. Další rostliny, které patří do zahrádky a udělají ji krásnou, jsou pomněnky a fialky.

Mnohé rostliny však během léta vyhynou a je třeba je vyměnit za jiné. Keře a stromy v létě netřeba nahrazovat, s tím třeba počkat na podzim, ale rostliny v květináčích a truhlíků ještě obnovit můžete. Ze semene sice jr už nestihnete vypěstovat, v obchodech však mají různé sazenice. Je třeba si jen dobře vybrat.

V létě jsou na vysazování vhodné trvalky. Například taková Satureja douglasii. Je to visící rostlina, která může dorůst do dvou a půl metrové délky. Výborně se hodí i na dosázení do truhlíků. Má ráda sluníčko i polostín, můžete z ní udělat čaj, má příjemnou vůni a rychle kvete.

Další rostliny, které ještě můžete v létě zasadit, jsou převislé begónie. Nesnášejí přímé slunce, takže přežijí i na stinném místě. Dorůstají délky 30 až 40 centimetrů a mají plno květin v různých barvách. Terasová begonie je další z kvetoucích rostlin. Má velké dvoubarevné květy, které mají průměr i 20 centimetrů. Kvete od července až do prvních mrazů. Třeba ji zasadit do dobré zeminy a kvete krásně celé léto.

Červen a červenec jsou tedy v zahradě měsíci vůně a chutí. Červenec je také nejteplejším měsícem v roce, proto musíme záhony a okrasné květináče nebo truhlíků pravidelně zalévat. Nejvhodnější je to brzy ráno nebo před večerem.

Aby vám zmiňované trvalky, begónie a růže kvetly bohatými květy, je třeba je pravidelně hnojit. Letničkám, trvalkám a růžím i pravidelně odstraňujte odkvetlé květy. Zbytečně rostliny vysilují. V červenci také třeba začít s řízkováním některých rostlin, například i růží. Na konci června nezapomeňte vybrat ze země i cibule tulipánů, narcisů a hyacintů, neboť příští rok už nebudou pěkně kvést.

Záhony třeba i pravidelně odplevelovat, neboť plevel roste minimálně dvakrát rychleji než zelenina nebo květiny. Nezapomeňte také připevnit vysoké trvalky k opoře. Některé druhy, které si chcete zachovat, můžete také odříznout a usušit do suchých kytic.