Duben je měsíc, na který se zahrádkáři těší

Dubnem začíná nejkrásnější roční období, na které se zahrádkáři těší nejvíce. Sortiment kvetoucích dřevin se rychle rozšiřuje. Přibývá okrasných dřevin, nízkých trvalek a zejména skalniček. Začínají kvést dvouleté – macešky, sedmikrásky …

Z dřevin jsou v tomto období nejvýznamnější: zlatice, s jejím rozkvětem začíná fenologické jaro, dále kdoulovec, meruzalka krvavá, šácholan, zákula, sakura, rozkvétají první rané rododendrony a další.

Nejlepší pěstitelské výsledky dosáhnou ti, kteří vytvoří pro zahradní rostliny co nejvýhodnější podmínky. Předcházet problémům je navíc vždy lepší. Správným způsobem pěstování můžeme rostliny navíc tak posílit, že dokážou parazitům i samy vzdorovat.

Platí tato pravidla:

V produkčních, zpravidla ročních, plánech vždy třeba pamatovat na střídání kultur a rostlin bez výjimky.

Pěstování vyšlechtěných rezistentních odrůd a sadeb od uznávaných šlechtitelů snižuje možnost napadení chorobami.

I rostliny mají své potřeby. Proto je důležité stále zlepšovat půdní strukturu a úrodnost, především doplňováním organických látek pomocnými látkami, zálivkou, vyváženým hnojením a po několika letech vápněním. Důležité je smíšené pěstování nepříbuzných druhů rostlin, tyto si vzájemně pomáhají a podporují se ve vzrůstu i v odolnosti. Průběžně je třeba se zbavovat plevele a nemocných rostlin.

I navzdory velkým úspěchům v oblasti biologické ochrany a šlechtění rostlin, nelze zcela nahradit chemii v boji proti chorobám a škůdcům. Dobré je, že přibývá chemických prostředků proti některým škůdcům, šetřících však ostatní užitečný hmyz, včely i domácí zvířata.

Pokud si chcete ještě dokoupit některé rostliny, je třeba dávat pozor zejména při nákupu rostlin v zahradních centrech a hobby marketech. I když nastala kalendářní jaro, půda je ještě nastydlá, a teplota v noci klesá i pod bod mrazu, a pokud nejsou dobré růstové podmínky pro nabízené letničky a choulostivé rostliny, měli byste se nákupu za výhodné ceny raději vzdát. Nakupujte hlavně v ověřených nákupních centrech – tam je i menší riziko nákupu poškozených rostlin, které po výsadbě zdánlivě bez důvodu hynou.

Základní pravidla pro vztah prodejce – zákazník, jsou obecně vymezena zákonem. Prodejní doklad každého výrobku musí mít důležité náležitosti právě pro případ reklamace. Pro každé zboží dále existují záruční lhůty, osvědčení o pravosti výrobku, tištěná informace o způsobu pěstování rostliny, účtenka.