Akumulátorové nářadí patří do zahrad

Znáte ten nepříjemný pocit, když vás při práci v zahradě omezují kabely? Nebo musíte dýchat benzínové výpary? Technologický vývoj v posledních letech přinesl na trh nový převratný způsob práce na zahradě bez zbytečných omezení. Jsou jím akumulátorové výrobky.

Benzínové zahradní výrobky již celé roky jsou nejen u nás oblíbenou variantou. Nabízejí standard, na který jsou lidé zvyklí. Často si však neuvědomují nepříznivé důsledky pro jejich používání na životní prostředí. Výrobci zahradního nářadí proto v posledních letech dali hlavy dohromady a rozšířili svou nabídku o akumulátorové výrobky.

Přestože nářadí s bateriovým pohonem je na trhu již delší dobu, až nyní dosáhla technologie vysokou úroveň. Končí tak období, kdy byl každý uživatel při práci s elektrickým nářadím omezován přívodním kabelem. Už se také nebudete muset trápit se správným namícháním palivové směsi či skladováním benzínu. Při používání akumulátorových výrobků nepotřebujete ani jednu kapku benzínu, a přesto získáte plnou sílu zahradního stroje.

Spočítejte si výhody

Akumulátorová technika vychází nejen z potřeb ochrany životního prostředí, ale i profesionály, kteří na práci v městských a hustě osídlených oblastech potřebují výkonné a zároveň tiché stroje. Vedle těchto požadovaných vlastností se akumulátorové stroje vyznačují velmi nízkými vibracemi a absencí přímých emisí. Důležitá je také nižší hmotnost a mnohem jednodušší používání, které je výsledkem propracované ergonomie, ovládání a minimální nutnosti údržby.

Někteří výrobci garantují dobu provozu až 90 minut bez nutnosti časté údržby. Výsledkem je žádné palivo, žádný olej a žádný servis řemene. Pokud jste se rozhodli vybrat si akumulátorové výrobky, doporučujeme si je vybrat od jednoho výrobce. Většinou totiž akumulátorové výrobky od jednoho výrobce používají stejný typ akumulátoru, můžete tak vyměnit akumulátor z jednoho stroje do druhého a nerušeně pokračovat v započaté práci.

Jak je to s výkonem a výdrží?

Moderní akumulátorové výrobky jsou efektivní stroje, které jsou poháněny, na principu lithium-iontového akumulátoru s napětím 36 V. Akumulátor dnes už dokáže poskytovat vysoký a konstantní výkon, který je podobný klasickým benzínovým strojům. Speciálně vyvinuté bezkomutátorové motory v některých strojích mají o 25% vyšší účinnost než standardní motory. To znamená, že poskytují konzistentní krouticí moment – i když sekáte vysokou, hustou nebo mokrou trávu či keře. Nové typy akumulátorů se dodávají s extrémně rychlou nabíječkou. Pomáhá přitom i aktivní chlazení, které při použití výrazně zkracuje čas nabíjení.

Pokud máte dva akumulátory, můžete pracovat nepřetržitě, protože čas nabíjení je kratší než doba provozu (3,0 Ah = 35 min). V akumulátoru je navíc vyspělá elektronika, která řídí proces nabíjení,

Pokud při své práci zcela dobijte akumulátor, nemusíte si nad tím lámat hlavu. Akumulátor můžete nabíjet kdykoliv. Nemají totiž zabudovaný paměťový efekt. Stejně jsou chráněny před přílišným vybitím. To je další důvod, proč dnes dosahují úrovně klasického benzinového stroje a plnohodnotně jej nahrazují.

Ať už máte na nákup akumulátorových výrobků ledajaký důvod, budete si minimálně jisti, že výběrem akumulátorových výrobků získáte nejen snížený hluk, vysoký výkon, malé vibrace a hmotnost, ale i ochranu životního prostředí.