Moli do skříně nepatří

Dokážete to například s levandulí, cedrovým dřevem, hřebíčkem či skořicí.

Jemná je dobrá

Moli vědí, co chutná. Čím jemnější materiál, tím spíš ho napadnou. Syntetické látky nechají na pokoji. Zajímá je spíše jemná vlna a kašmír. Pokud se dostanou do skříně s drahými kousky, můžete je rovnou oplakat a rozloučit se s nimi.

Skříň ať je čistá

Co je, pro moli „lep“, jsou potraviny, například drobky. Dobrá rada zní: Neodkládejte špinavé věci zpět do skříně. Pokud na ně „sednou“ moly, nebudou mít daleko k ostatním, ačkoli čistým svetrem. Nekompromisně napadnou i ty. Platí pravidlo: Čím čistší skříň, tím menší pravděpodobnost, že se do ní moli nastěhují.

Co je odpudí

Chemické prostředky s kafrem, ale také insekticidy ve spreji. Aplikujte jejich po okrajích lišt, mezi kobercem a stěnou nebo vložte do šatů či zásuvek s šaty kapsy s repelentem. Pozor. Jedna kapsa nezaručí „klid navždy“. Třeba jej vyměňovat alespoň jednou za rok.

Aby vám nesmrklo

V minulosti se jako „odháňadlo“ používal smradlavý naftalen. Molům smrděl, ale co nebylo pozitivní, smrděl i lidem. Příjemnější než naftalen voní cedrové dřevo. Kousky tohoto dřeva položte na skříňky či na poličku, ne však tak, aby se dotýkaly šatů. Co ještě voní nám a ne molům, je muškátový oříšek, hřebíček, skořice, tymián, rozmarýn a levandule.