V kuchyni s ostrůvkem se rozhodně nebudete cítit jako na opuštěném ostrově. Ostrůvková kuchyně vás propojí s okolím i zajistí soukromí.
Propojováním kuchyně s obytným prostorem vyvstal problém, jak tyto dvě původně oddělené funkce spojit, aby výsledek nebil do očí. Jednou z možností, jak je elegantně i prakticky propojit, je pomocí kuchyňského ostrůvku. Jejich začlenění do domácností doporučují nejen architekti, kteří díky nim mohou navrhovat zajímavá řešení, ale i uživatelé. Ostrůvek je totiž po všech stránkách praktickým prvkem.
Funkce na prvním místě
Nejjednodušším řešením je využívat ostrůvek k ukládání, přičemž jeho vnitřní část může být přístupná i ze všech stran, a desku používat pro běžnou přípravu jídel. O něco složitější je varianta, kdy v ostrůvku zřídíme mycí a varné centrum. Tehdy totiž předem musíme vyřešit všechny potřebné instalace (přivést vodu a plyn nebo elektřinu, zřídit odpad).
Často se ostrůvek využívá také ke stolování. Buď poslouží část pracovní desky, pod kterou však není úložný prostor, ale volné místo na nohy, nebo je k dispozici barový pult. Takové řešení může v nevelkých prostorách dokonce nahradit i jídelní stůl.
Příjemná variabilnost
Kuchyňské ostrůvky najdeme v obdélníkovém i ve čtvercovém provedení, někteří výrobci dokonce připravují i elipsovité, kruhové či oválné tvary. Ty jsou však z hlediska ergonomie vhodné zejména do rozlehlých prostor, kde vynikne jejich tvar.
Ostrůvky mohou stát samostatně, nebo navazovat na sestavu, což jsou tzv. poloostrůvku. Podle velikosti místnosti pak můžeme zvolit jeden nebo oba prvky. Jejich úkolem je jasně vymezovat kuchyňskou část od jídelní nebo obytné, výhodou je zároveň zabránění přímému pohledu do kuchyně.
Proč ostrůvek:
1. Rozšiřuje pracovní i úložné místo.
2. Zamezuje přímý pohled do kuchyně.
3. Jednoznačně vymezuje kuchyňský prostor.
4. Působí efektně.
Vnitřní vybavení
Výhodou ostrůvků je bohatý vnitřní prostor, který můžeme využít dle libosti. Od standardních skříněk či zásuvek až po jednoduché police. Vše se odvíjí od potřeb uživatelů. Do prostoru můžeme integrovat speciální nádoby na tříděný odpad. Zejména v prostorných kuchyních je praktická menší vestavěná lednice, do které ukládáme nápoje, případně potraviny.
Ostrůvek a spotřebiče
Jestliže vybudujeme v ostrůvku varné centrum, pak jedním z jeho nepostradatelných prvků je odsavač par. Nejprve je nutné připravit místo, kde bude instalován, tj. zajistit přívodní elektrické kabely a část stropu, kde bude přístroj uchycen. Zařízení totiž váží 40 i více kilogramů, což by některé konstrukce nemusely udržet. Ostatní parametry přístroje vybíráme standardně, rozhodujeme se tedy mezi typem s odsáváním spalin mimo místnost nebo typem s recirkulací. Zvolit můžeme i efektní, avšak finančně náročný teleskopický model, který se integruje do pracovní desky.
Standardně varnou zónu představuje varná deska, v poslední době se ostrůvek osazuje kombinací různých desek. Patří sem například plynové hořáky, elektrické plotýnky s indukcí, deska na grilování, zapuštěné fritézy, atd.
Náš tip:
Pokud integrujete do ostrůvku mycí centrum, nezapomeňte na působivou dřezovou baterii. Efektní jsou modely s vysokým ramenem.