Tapety změní váš domov

Již několik let zažívají tapety renesanci. Dokážou totiž zcela změnit vzhled místnosti. A pokud jsou vhodně sladěné s nábytkem, interiéru dodají jedinečný styl. Jejich další výhodou je fakt, že se dají mýt a snadno čistit.

Pokud máte proti nim jisté předsudky z minulosti, zapomeňte na vybledlé pásy odlupující se od stěny. Nové tapety mají nejen vyšší kvalitu, ale i nepřeberné množství barev a vzorů. Právě široký sortiment je důvodem ke koupi tapet. Navíc prošly technologickým vývojem. Jsou moderní, stylové, trendy. Tapeta vdechne bytu atmosféru, barvu, pocit tepla.

Vývoj je neuvěřitelně rychlý. Jen v Evropě přibývá denně přibližně deset nových vzorů. Člověk má pak problém si vybrat. Právě proto by měl především znát jejich materiálové rozdělení, které mu pomůže zorientovat se. Není třeba se obávat ani tapetování. Zvládne to každý, kdo je alespoň trochu manuálně zručný.

Důležitý je i výběr lepidla. Je třeba koupit kvalitní v práškové formě. A co je důležité, rozdělat celou krabičku najednou. Důvod je jednoduchý: lepidlo se skládá ze tří pevných příměsí, které se nedají úplně rozdělit do částí. Navíc ho třeba míchat podle návodu.

Základem je však penetrace, tedy úprava povrchu silně, popřípadě rozdílně nasákavých podkladů. Před tapetováním je třeba napenetrovat všechny stěny. Vynechání této procedury je jednou z chyb, kterých se laici dopouštějí. Přípravě povrchu je třeba věnovat náležitou pozornost. Příprava podkladu je alfou a omegou tapetování. Podklad musí být čistý, suchý, pevný a lehce savý. Staré tapety a nedržící nátěry je třeba odstranit a nerovnosti vyrovnat.

Pokud jde o barvy, záleží na tom, v jakém tónu je zbytek interiéru. Zvolit můžete odstín téže barvy nebo naopak vytvořit k ní kontrast. Před výběrem tapety byste měli mít jasnou představu, jak by měl pokoj vypadat. Barvy ovlivňují naše pocity a vytváří atmosféru. Tapety v barvách přírody navozují pocit bezpečí, důvěru vzbuzují i ​​takové, které spojujeme s přírodou. Hnědá je barvou stability, takže tapety v jejích odstínech navozují v prostoru klid. Tmavé zelené tóny působí spolu s hnědou jistě a stabilně. Pokud chcete mít doma pocit volnosti, zvolte modrou barvu s bílou.

Barvy ovlivňují i ​​pocit tepla v bytě. Je známo, že modrá působí nejchladnější, červená nejteplejší. V módě jsou dnes výrazné květinové a barokní vzory. Na jejich aplikaci však v malých prostorech raději zapomeňte. Pokud vybíráte tapety do dětského pokoje, barvy by měly ladit, ale pozor na spoustu postaviček či ozdob. Zvolte raději jednu oblíbenou pohádkovou postavu.

Důležitým aspektem je i cena. Nejlevnější jsou samozřejmě papírové, mají však i nejnižší životnost a jejich nalepování na stěnu není jednoduché. Mnohem praktičtější jsou vinylové tapety, nejuniverzálnější jsou vlesové.

Pokud si nevíte rady, ve většině obchodů nabízejí odbornou pomoc. Vyměření i lepení tapet provádějí vyškolení pracovníci.