Pozor na kvalitu levných parket

Vidina šetření financí nás mnohdy ovlivní i při zařizování našich obydlí. Saháme po co nejlevnějším zařízení, kterým si však můžeme velice snadno uškodit. Předem si musíme uvědomit, že za levný peníz kvalitu nekoupíme. Na první pohled výhodně koupené zboží se tak kvůli provedení nižší kvality může stát snadno nevýhodným. To platí i pro parkety.

V supermarketech nás upoutávají různé reklamy na levné podlahy. Jejich ceny jsou atraktivní, avšak musíme si uvědomit, že to má svůj důvod. Tím může být např. chybné provedení způsobené při výrobě, snížená kvalita či skrytá informace. Před koupí podlahy si proto musíme prověřit všechny její vlastnosti.

Výrobní vady

Nejčastějším problémem parket za nízké ceny je jejich kvalita. Ta se projeví při montáži nebo až po určité době zátěže. Svou pozornost upřete hlavně na povrch a okraje parket. Mnohokrát se stává, že jejich vrchní strana je při převozu poškrábaná. Tyto kusy parket se sice stahují z prodeje, ale objevují se na východním trhu, tedy i u nás. Důležité je také zkontrolovat si vzor a odstín parket, které kupujete za podezřele nízkou cenu. Při spojení dvou lamel může vzniknout neestetický obraz způsoben odchylkou v umístění vzoru či nepřirozeně vypadajících odstínů barev.

Pokud jsou spoje jednotlivých lamel vyrobené s jen malým zakřivením, jejich montáž se výrazně ztíží. Navíc, spoje mezi jednotlivými parketami nebudou přesně doléhat, čímž vznikne volný prostor, který ukládáním prachu postupně zčerná. Podlaha tak bude budit dojem špinavosti.

Pozor na tloušťku parket!

Při koupi parket dávejte pozor i na jejich tloušťku a tvrdost materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Lamely o tloušťce 6 mm a 8 mm nesou výrazný rozdíl, který se projevuje zejména v jejich odolnosti vůči poškození. V případě nerovnosti povrchu má příliš tenká lamela tendenci postupně se lámat či jemně vydouvat.