Velikonoční vajíčka patří k svátků jara

Už o pár dní budeme slavit jarní svátek, nejdůležitější pro křesťany, Velikonoce. K tomuto období se váže mnoho zvyků a tradic, které jsou odlišné pro jednotlivé regiony.

Neodmyslitelnou součástí Velikonoc je výzdoba našich domovů. Asi nejtypičtější ozdobou jsou velikonoční vajíčka nebo kraslice. Existuje mnoho technik k vytvoření kraslice. Od těch nejjednodušších jako je nalepování nálepek až po složitější, jakými jsou děrovaná vajíčka. Dírkovaná vajíčka vypadají opravdu nádherně a zajímavě. Pokud patříte mezi ty odvážnější, kteří by si troufli sami vytvořit takové kraslice, máme pro vás rady, jak při takovém zdobení postupovat.

Postup při dírkování kraslic

Na začátek si na skořápku vajíčka nakreslíme motiv, který na něm chceme mít. Potom vyvrtáme dírky, nebo vyfrézujeme vzory podle předkresleného motivu. V tomto stadiu je třeba zbavit se blanky na skořápce. Nejlepším způsobem na její odstranění je ponoření vajíčka do Sava. Takto připravenou skořápku obarvíme na námi zvolenou barvu a necháme důkladně vyschnout.

Pokud už máme skořápku vysušenou, můžeme začít s procesem malování. Při malování používáme vosk. Záleží jen na nás, jakou barvu si zvolíme. Ovšem důležité je, aby byl vosk dostatečně přehřátý. Na skořápku ho nanášíme špendlíkovou hlavičkou, kterou si pro lepší manipulaci zapíchneme do tužky. Konečným výsledkem by měla být krásná kraslice .

Přírodní barviva

Pokud patříte mezi ty, kteří na malování vajíček nejraději využívají přírodní materiály, máme pro vás nápady, jak dosáhnout požadovanou barvu jen za pomoci přírodních surovin.

Žlutá – získáme ji vařením kmínu, cibulových slupek nebo mladého ovsa.

Červená – barvu připravíme vyluhováním pohmožděnýma pálené cihly nebo odvarem ze švestkového dřeva.

Fialovo-červená – barva vznikne vývarem z červené řepy.

Oranžová a hnědá – barvu získáme vyvařením slupek z červené cibule, březové kůry, ořechových listů a skořápek.

Zelená – vaříme mladou trávu, špenát či petrželku.

Modrá – barvu připravíme z odvaru surových ale i kompotovaných borůvek.