Krásné kuchyně ve venkovském stylu

Na místo minimalistického designu a sterilně čistých ploch někteří lidé opět zatoužili po atmosféře z dětství. A tak se o slovo hlásí rustikální kuchyně. Jako selský pokoj. Obliba rustikálně laděných kuchyní je protipólem soudobého trendu minimalistických řešení s minimem ozdob a doplňků. Tady v moderní podobě, stylem spíše inspirovaná, než věrná do detailu.

Není to krok zpět

Obliba historicky a venkovský laděných kuchyní však neznamená návrat do doby, kdy se používaly petrolejky, a když se o chladničce mohlo tehdejším hospodyní jen snít. Množství běžně dostupných značek nabízí spotřebiče s designem odpovídajícím různým časovým obdobím, které však disponují všemi standardními funkcemi, co se od nich v 21. století očekávají. Nejrůznější retro a vintage edice nabízejí možnost, jak si rustikální kuchyni doladit stylovými spotřebiči. Pokud si z této nabídky nevyberete, nezbývá nic jiného, ​​než volit plno vestavěné varianty, při kterých původní vzhled není podstatný. Stačí málo a vaše kuchyň může vypadat jako malý kousek francouzského venkova. Světlý nábytek, dřevěná linka, kovové úchytky a ozdobné dekorace vám i v panelákovém bytě vykouzlí atmosféru letní dovolené. Pokud přidáte doplňky s levandulí, iluze prázdninového Provensálská bude dokonalá. Pokud vás to táhne spíše k lidovému stylu v duchu našich babiček, vsaďte na kachlová kamna. Prostor celého domu nejen vyhřeje, ale navíc zcela nahradí sporák i troubu. Aby dostala kuchyň správný venkovský nádech, nechte povrchy neopracované, hrubé. Cihly, kámen i dřevo udělají divy. To platí nejen v případě stěn, ale i při dlažbě na podlaze. Vyzkoušejte kamna s rustikálním vzorem nebo terakotové dlaždice. I odkryté krovy nebo dřevěné zárubně skvěle zapadnou. Vždy však pamatujte na to, aby kuchyň ladila se zbytkem domu. Robustní kamenné, keramické či cihlové dlažby s drobnými nedokonalostmi nesmí ve venkovské laděné kuchyni chybět. V rustikální kuchyni rozhodně nesmí chybět kredenc, ať už bohatě zdobený, nebo jeho moderní, jednodušší varianta.

Patina

Nezbytnou součástí venkovský laděné kuchyně je i patinový nábytek. Můžete zkusit zalovit na půdě, vydat se do bazaru nebo si ho sami vyrobit. Starobylý vzhled vytvoříte nanášením barvy na hladce opracovaný povrch a jejím následným stíráním. Stačí vám na to jen barva a obyčejná hadr. Je možné však koupit i speciální barvy určené přímo na patinování. Pokud se vám do patinování nechce, můžete samozřejmě pátrat po různých obchodech či bazarech – nabídka nábytku s „obnošeným“ vzhledem je v poslední době široká.

Barevné hry  

Kouzlo rustikálních kuchyní spočívá především ve vhodných kombinacích nábytku, doplňků i barev. Základní neutrální barvu (většinou bílou, šedou nebo krémovou) doplňte sytější barvou: červenou, tyrkysovou, žlutou, růžovou nebo pastelově. Staré kousky smíchejte s novými a nebojte se kombinovat. Jen pozor, aby to nebylo příliš. Krása je v jednoduchosti. Pro rustikální styl je charakteristický neutrální základ, v tomto případě bílý. Barvu do interiéru vnášejí až doplňky, zde dekor růží. Autentičnost docílíte zejména kombinacemi s různými pastelovými odstíny.